Οι Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης συναντήθηκαν με Νίκα και Δούκα

Σε συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης με τον νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα βρέθηκαν οι Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Αυτή έγινε στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιεί ο κ. Νίκας και οι συνεργάτες του για τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα του νομού Λακωνίας και της Σπάρτης.

Τα μέλη του ΔΣ του σωματείου παρέδωσαν στον κ. Νίκα υπόμνημα με τις βασικές εκκρεμότητες σχετικά με το νέο μουσείο της Σπάρτης και τόνισαν την ενότητα των σπαρτιατών σε αυτή τη διεκδίκηση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο, επεσήμανε “τις αδυναμίες της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εκπόνηση της μελέτης του νέου μουσείου” και ζήτησε από τον κ. Νίκα να υποστηρίξει το καθολικό αυτό αίτημα της πόλης και του νομού μας. “Ο κ. Νίκας” συμπληρώνεται “εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στο αυτονόητο αυτό αίτημα της Σπάρτης και δεσμεύτηκε ότι τον Σεπτέμβριο, με την ανάληψη των καθηκόντων του, θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για το θέμα, προκειμένου να δείξει και για συμβολικούς λόγους τη σημασία που αποδίδει σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο και σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

Στη συνέχεια οι Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου συνομίλησαν και με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Πέτρο Δούκα, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις εξελίξεις, μιας και ο τελευταίος έχει παρακολουθήσει το θέμα και είναι εκ των υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή που συμμετείχαν στην αγορά και παραχώρηση του Χυμοφίξ στο υπουργείο Πολιτισμού για να μετατραπεί στο νέο διαχρονικό αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης.

Σύμφωνα με το σωματείο, ο κ. Δούκας εξέφρασε τη σταθερή πίστη του στην αναγκαιότητα υλοποίησης του νέου μουσείου, καταθέτοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του ως προς την εξεύρεση των πόρων για την κατασκευή του έργου. Τόνισε τη μεγάλη σημασία της απόφασης του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος να χρηματοδοτήσει παράλληλα με το νέο νοσοκομείο του νομού και την αποκατάσταση και ανάδειξη του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου, διευκρινίζοντας ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο και ότι ο ίδιος παραμένει θερμός υποστηρικτής της δημιουργίας του νέου μουσείου της πόλης στο Χυμοφίξ.

Τα μέλη του σωματείου τον ενημέρωσαν εξάλλου και για την πορεία των απαλλοτριώσεων και για την εξέλιξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που σχετίζεται με την ανάθεση της πλήρους μελέτης του νέου μουσείου.