Οι Φωτηλάτες βλέπουν το Φως με… άλλα μάτια

Το τρίτο από τα τέσσερα αυτοτελή βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, της δράσης «Φωτηλάτες», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στον χώρο του Παλιού Μεταξουργείου Σπάρτης (Κ. Παλαιολόγου 29-31).

Θέματα οπτικής, κυρίως σχετικά με τους φακούς και το ευρύτατο πεδίο εφαρμογών τους, έγιναν αφορμή για εντυπωσιακά πειράματα, επεξηγήσεις και ανακαλύψεις: Η λειτουργία του ανθρώπινου ματιού και η σύγκρισή του με τα τμήματα της φωτογραφικής μηχανής, η κατασκευή και η αρχή λειτουργίας του τηλεσκοπίου, οι διαφορές των τηλεσκοπίων του Kepler και του Γαλιλαίου, η πειραματική διαπίστωση της υποκειμενικότητας της όρασης, η λειτουργία και η χρήση του μικροσκοπίου και πολλά άλλα διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετασχόντων για δύο ώρες.

Η δράση «Φωτηλάτες», για μαθητές 11-16 ετών, περιλαμβάνει εργαστηριακές δραστηριότητες με θεματικό άξονα το φως. Συνδιοργανώνεται από την ομάδα νέων «Activate Now – Ενεργοποίηση Τώρα» και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας. Στοχεύει στη διάχυση και επεξήγηση της επιστημονικής γνώσης μέσω του εργαστηριακού και πειραματικού εγγραμματισμού, στην ενεργοποίηση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα επιστήμης και στην απάντηση των ερωτημάτων τους, ώστε να αγαπήσουν –ακόμα περισσότερο– τις φυσικές επιστήμες και να εξηγήσουν φαινόμενα που παρατηρούν καθημερινά γύρω τους. Σε κάθε εργαστηριακή συνάντηση, τα παιδιά πειραματίζονται κι οδηγούνται στην ανακάλυψη της γνώσης, παίζοντας και διερευνώντας.

Τα σκεύη, τα όργανα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι καθημερινής χρήσης και ανακυκλώσιμα, αλλά και περισσότερο εξειδικευμένα, από το διδακτικό πακέτο «Photonics Explorer» του Πανεπιστημίου Vrije των Βρυξελλών, που αξιοποιείται εκπαιδευτικά με ευθύνη του ΕΚΦΕ Λακωνίας για τα σχολεία του νομού.

Η τρίτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00′ – 14.00′, στον ίδιο χώρο, με τον τίτλο «Χρώματα». Η ανθρώπινη όραση και τα χρώματα, η προσθετική και αφαιρετική ανάμιξη χρωμάτων, τα χρώματα στη ζωγραφική, στον φωτισμό και στην επιστήμη, η ανάλυση του λευκού φωτός και το ουράνιο τόξο, θα είναι μερικά από τα θέματα.
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον ιστότοπο της δράσης.