Τα βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, της δράσης “Φωτηλάτες”, συνεχίζουν και φέτος τις φωτοεξερευνήσεις τους. Μέσα από παιχνίδια και κατασκευές, τα παιδιά μαθαίνουν τις ιδιότητες του φωτός και πώς αυτό αλληλεπιδρά με τα υλικά. Φέτος μάλιστα ανακαλύπτουν το φως δημιουργώντας τα ίδια όλες τις κατασκευές, δικές τους και ομαδικές, με τις οποίες και πειραματίζονται. Στο τέλος της σειράς των εργαστηρίων όλη η ομάδα θα παρουσιάσει τις κατασκευές αυτές.

Οι διοργανωτές ενημερώνουν πως το πρόγραμμα των εργαστηρίων έχει ως εξής:

16/12: “Παίζω με το φως”

Εξερευνούμε το φως, τη σκιά και την κίνηση, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υλικών και πηγών φωτός, δημιουργώντας έναν περίεργο, φανταστικό κόσμο. Με εξερευνήσεις σκιών, μονής και πολλαπλής πηγής φωτός, τρισδιάστατα αντικείμενα και ημιδιαφάνεια, οι συμμετέχοντες θα εκφράσουν τις ιδέες τους σε διαφορετικά σενάρια.

20/1: ”Πόλωση του φωτός”

Τι είναι το πολωμένο φως και πώς μπορούμε να το δημιουργήσουμε; Κατασκευάζουμε πολωσιοσκόπιο και δημιουργούμε διαφορετικούς γεωμετρικούς σχηματισμούς.

17/2: “Πολλαπλές ανακλάσεις”

Τι γίνεται όταν το φως ανακλάται πολλές φορές;

Κατασκευάζουμε καλειδοσκόπια και μαγικά φωτεινά κουτιά.

17/3: “Χρώματα και αντίληψη”

Tι γίνεται όταν φωτίζουμε με διαφορετικά χρώματα; Φτιάχνουμε κατασκευές που μας δείχνουν πώς αντιλαμβανόμαστε το φως.

Τα σεμινάρια απευθύντονται σε παιδιά 8 έως 13 ετών και το κόστος συμμετοχής είναι 6 ευρώ ανά εργαστήριο (10 ευρώ ανά εργαστήριο για δύο αδέρφια). Οι ώρες διεξαγωγής είναι 12.00′ – 14.00′ και δηλώσεις συμμετοχής γίνονται εδώ.

Υπεύθυνες εργαστηρίου είναι η Δώρα Κουρκούλη, φυσικός, ΜΑ σχεδιασμός φωτισμού, και η Έλενα Παλούμπα, ΜSc χημικός από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Λακωνίας.