Ολλανδοί μαθητές φιλοξενήθηκαν και φέτος στη Σπάρτη

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς και φέτος το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών με θέμα «Εκπαίδευση, πολιτισμός και καθημερινή ζωή στην Ελλάδα και στην Ολλανδία», το οποίο υλοποιείται από το 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης σε συνεργασία με το Λύκειο Christelijk του Veenendaal της Ολλανδίας εδώ και 13 χρόνια (από το 2005).

Την Τρίτη 17 Απριλίου η διευθύντρια, οι καθηγητές, οι γονείς και οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ υποδέχτηκαν στον χώρο του σχολείου και στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης ομάδα 26 μαθητών και τεσσάρων καθηγητών από το ολλανδικό λύκειο. Σε μια λιτή τελετή υποδοχής μαθητές και εκπαιδευτικοί γνωρίστηκαν και αντάλλαξαν δώρα. Στη συνέχεια δοκίμασαν εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γονείς.

Την επομένη η ομάδα των ολλανδών επισκεπτών ξεναγήθηκε στον Μυστρά, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή βρέθηκε στην Ολυμπία και τη Μεσσήνη.

Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής τους οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από την Ολλανδία φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών και των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας που τους φιλοξενούσε, να ανταλλάξουν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους, την εκπαιδευτική ζωή και το εκπαιδευτικό σύστημα, να εξοικειωθούν με τη νοοτροπία, τις συνήθειες και τον τρόπο σκέψης των δύο λαών. Επίσης επισκέφθηκαν τους χώρους του σχολείου και παρακολούθησαν μαθήματα μιας διδακτικής ώρας δικής τους επιλογής, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές ψυχαγωγίας και χαράς κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Η φιλοξενούμενη ομάδα αναχώρησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Οι εμπειρίες, οι γνώσεις αλλά και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης κατά την παραμονή των ολλανδών συμμαθητών τους στην πόλη μας ήταν πολύτιμες.

Tο φετινό πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Γεωργία Κυριακοπούλου και τον σύλλογο διδασκόντων.

Ευχαριστίες

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος κ.κ. Ιωάννης Καχριμάνης, Παναγιώτης Ράλλης και Μαρία Δεμοιράκου ευχαριστούν τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη τους, καθώς και για τη θερμή ανταπόκριση και την έμπρακτη προσφορά τους. Ευχαριστούν επίσης τους μαθητές για την άψογη συνεργασία και συμπεριφορά τους.

Τέλος, οι υπεύθυνοι καθηγητές ευχαριστούν:

1. Τη περιφερειακή ενότητα Λακωνίας για την προσφορά αναμνηστικών.

2. Τον διευθυντή και την υποδιευθύντρια του 1ου Γυμνασίου για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου.

3. Τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ για την προσφορά δείπνου και τη γενικότερη συμπαράστασή του.

4. Τις επιχειρήσεις της πόλης μας Ελαιώνες Σεφερλής, SpartanAgrοland, SpartanHerbs Αρωματικά Φυτά Ταϋγέτου Αθανασάκος Βασίλης και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμυκλών Σπάρτης «Λακωνία» για την ευγενική προσφορά των τοπικών μας προϊόντων.

5. Τη σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Σπάρτης.

6. Την κ. Δήμητρα Καπετανέα για τις συμβουλές και την καθοριστική και πολύπλευρη υποστήριξή της.