Ομάδα Υποστήριξης Βιοκαλλιεργητών: “Οι αμαρτίες του παρελθόντος είναι προ των πυλών”

Στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον γενικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων απευθύνει επιστολή η Ομάδα Υποστήριξης Βιοκαλλιεργητών, η οποία μιλά για ανακρίβειες στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών:

“Αξιότιμοι κύριοι,
Μετά τη χθεσινή συνάντησή μας στο υπουργείο με τον κ. Τσιρώνη, έχουμε να πούμε τα εξής στον καθένα σας ξεχωριστά:

α) Κύριε υπουργέ, όταν πρωτοσυναντηθήκαμε μαζί σας τον Ιανουάριο του 2015, μας ζητήσατε προθεσμία 20 ημερών, σας δώσαμε 120. Έχουν περάσει 700 ημέρες και δεν είδαμε ακόμη την πολιτική βούληση που θα δείχνατε. Προς τι η καθυστέρηση;

β) Κύριε αναπ. υπουργέ, με το που αναλάβατε υποσχεθήκατε να ξεκινήσετε από κάτω προς τα επάνω, χτίζοντας σε στέρεες βάσεις το οικοδόμημα που λέγεται Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία. Δυστυχώς στη χθεσινή μας συνάντηση, από τα τρία θέματα της ατζέντας, ξεκινήσατε από το δεύτερο (Νέο Πρόγραμμα), με το επιχείρημα ότι πρέπει άμεσα εντός των ημερών να βγει η ΚΥΑ. Παρότι έχουν υποβληθεί προτάσεις από όλους τους φορείς που εκπροσωπούν το από κάτω προς τα πάνω, δεν τις λάβατε υπόψιν σας και μας ρωτούσατε συνεχώς γιατί θέλουμε τις ΔΑΟ-ΔΑΟΚ και τους γεωπόνους συμβούλους. Εμείς σας προτείναμε να ρωτήσετε γιατί δεν θέλουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το περάσατε απαρατήρητο. Τα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου το δικό σας, μετά τη συνάντησή μας, δεν είναι ακριβή, γιατί το μόνο που συζητήθηκε αφορούσε το Νέο Πρόγραμμα, το οποίο σκοπεύετε να προκηρύξετε με τις αμαρτίες του παρελθόντος. Σας ευχαριστούμε για το δίωρο που διαθέσατε.

γ) Κύριε Κασίμη, γγ Κοινοτικών Πόρων, οι αμαρτίες του παρελθόντος είναι προ των πυλών. Είχατε δεσμευτεί ότι αυτό δεν θα συμβεί και είχατε υποσχεθεί να κάνετε πράξη τα λόγια σας. Αναμένουμε!

Δ) Κύριε Αντώνογλου, γγ ΥΠΑΑΤ, η δήλωσή σας ότι δεν βρίσκεται νομοσχέδιο για να βάλετε την τροπολογία των τεσσάρων γραμμών για τις αγορές παραγωγών βιοκαλλιεργητών που εκκρεμεί τρεις μήνες τώρα είναι απαράδεκτη. Μήπως επειδή ΔΕΝ επιβαρύνετε ο κρατικός προϋπολογισμός ή ΔΕΝ είναι μνημονιακή δέσμευση;

Κλείνοντας παρατηρούμε ότι όλοι σας υπερασπίζεστε με νύχια και με δόντια την «ιερή αγελάδα» με το λανθασμένο λογισμικό. Επίσης μας προκαλεί έκπληξη ο παραγκωνισμός της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας του υπουργείου σας, που είναι καθ’ ύλην αρμόδια.

Τέλος θα σας βάλω ένα κουίζ… «Τι σχέση έχει η VW με τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Αλλά και ποια η διαφορά τους;». Ειλικρινά σας λέω ότι εάν το απαντήσετε σωστά, θα σημαίνει ότι έχετε καταλάβει πλέον ποιοι είναι οι «ανεπίδεκτοι μαθήσεως» και θα έχετε κατανοήσει πλήρως τους λόγους για τους οποίους διαμαρτυρόμαστε επανειλημμένως”.