Σπάρτη: Ομιλία Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Xaralampidis Mixalis

Xaralampidis Mixalis

Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου στις 18.30΄ στο πνευματικό κέντρο «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» του δήμου Σπάρτης ο πολιτικός, κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα την «Επικαιρότητα του Βησσαρίωνα – Πόλεις, Περιφέρειες, Νέες Τεχνολογίες, Ευρώπη, Τουρκικό Ισλάμ».

Απόσπασμα από ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Καλαμάτα

«Η Πελοπόννησος είναι το μέρος του κόσμου όπου έχουμε τη μεγαλύτερη πυκνότητα ιστορίας και των μνημείων. Ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας μας, η οποία είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή ιστορία, είναι η Ακαδημία του Μυστρά, του Γεωργίου Γεμιστού. Του Πλήθωνα. Κατά την περίοδο της συνάντησης των δυο χριστιανικών εκκλησιών, της Κωνσταντινούπολης και της Ρώμης, συνέρρεε όλη η Φλωρεντία στις ομιλίες του για την ελληνική φιλοσοφία και τον Πλάτωνα.

Αναφέρομαι στις διαδικασίες που κυοφόρησαν την ευρωπαϊκή αναγέννηση.

Η Ακαδημία του Μυστρά αναβίωσε στη Ρώμη από τον μαθητή του, τον Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο, μετά στη Φλωρεντία στο Φιέζολε. Είναι γνωστό σε όλους της γενιάς μου που σπούδασαν εκεί.

Δύο αιώνες και πλέον μετά τον θάνατό του, τα οστά του Πλήθωνα μεταφέρθηκαν στο Ρίμινι από τους απογόνους μιας μεγάλης οικογένειας ανθρωπιστών, φιλελλήνων, επαναστατών, αυτής των Μαλατέστα, για να μην βεβηλωθούν από την οθωμανοτουρκική βαρβαρότητα. Αν είχαμε ένα “Ελληνόλυγουντ” θα είχαν κάνει την επιχείρηση του Μαλατέστα κινηματογραφική ταινία. Για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να ξέρεις ελληνική ιστορία. Μετά την ολιγωρία αιώνων ή έστω δεκαετιών ήρθε η στιγμή της επιστροφής των οστών του Πλήθωνα, του Γεωργίου Γεμιστού, στο Μυστρά».