Ορισμένες “αστοχίες” στον 9ο Παλαιολόγειο Δρόμο Μυστρά

9os Palaiologeios Dromos

9os Palaiologeios Dromos

Το περασμένο Σάββατο (30/5) διοργανώθηκε ο 9ος Παλαιολόγειος Δρόμος, ημιμαραθώνιος μήκους 21 χλμ. Είχα την τιμή να λάβω μέρος για πρώτη φορά στη ζωή μου και μαζί με 200 περίπου συναθλητές στηθήκαμε μπροστά στον ανδριάντα του Κων/νου Παλαιολόγου για τη γραμμή εκκίνησης.

Ξεκινήσαμε τον αγώνα και κατηφορίζαμε τον Μυστρά με ενδιάμεσο πέρασμα από τη Μαγούλα, ώστε να φτάσουμε στη Σπάρτη. Φτάσαμε εκεί και δυστυχώς δεν υπήρχε κάποιος σταθμός ανεφοδιασμού σε όλο αυτό το μήκος της διαδρομής. Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού υπήρχε στο τέλος της Λυκούργου, όπου, για κακή μας τύχη, τα νερά είχαν τελειώσει και τα τελευταία γκρουπ των αθλητών, όπου συμμετείχε και ο γράφων, “ξέμειναν” από το πολυπόθητο νερό.

Δεν πειράζει” είπα από μέσα μου “και θα βρούμε νερό στον επόμενο σταθμό ανεφοδιασμού”. Ο επόμενος σταθμός είχε στηθεί έξω ακριβώς από τα γυμνάσια, και δυστυχώς και εκεί είχαν τελειώσει τα νερά. Να είναι καλά η κοπέλα του μίνι μάρκετ κοντά στον Άγιο Νικόλα, που οικειοθελώς μοίραζε τα μπουκαλάκια στους αθλητές που ακολουθούσαν.

Στο επόμενο μισό της διαδρομής υπήρχαν τουλάχιστον 4-5 σταθμοί ανεφοδιασμού, χωρίς βεβαίως με κάποιο “ισοτονικό”. Καλό θα είναι την επόμενη φορά τα νεράκια να φτάνουν και να περισσεύουν για όλους τους αθλητές, να υπάρχει έστω και ένα ισοτονικό σε όλο τον αγώνα και να έχει γίνει καλύτερη ισοκατανομή με τους σταθμούς ανεφοδιασμού.

Μια δεύτερη -ίσως και σημαντικότερη- παρατήρηση έχει να κάνει με το “φτάσαμε στην πηγή και νερό δεν ήπιαμε”. Δηλαδή, διασχίζοντας τη Σπάρτη από το ύψος της Λυκούργου, στρίψαμε αριστερά στη Λεωνίδου και στη συνέχεια στη Θερμοπυλών. Στην Πινακοθήκη στρίψαμε δεξιά και διανύσαμε την Κ. Παλαιολόγου και για μόλις 50-60 μέτρα δεν περάσαμε μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα.

Είναι κρίμα η διαδρομή του αγώνα να περνάει μέσα από τη Σπάρτη και εμείς για λίγα μόλις μέτρα να αφήνουμε απέξω ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα σε παγκόσμια κλίμακα.

Και για να μην “γκρινιάζω” μόνο, να πω ένα μπράβο στον δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη, μαζί με το στενό επιτελείο του, που τίμησε τον αγώνα με την παρουσία του, καθώς και ένα εξίσου μεγάλο μπράβο στους εθελοντές και την αστυνομία, οι οποίοι έκαναν καταπληκτική δουλειά σε κάθε διασταύρωση.

Στράτης Σαραντάκος

(e-mail: Stratis.sarantakos@gmail.com)