Ορφανό αλεπουδάκι από τη Σπάρτη στην ΑΝΙΜΑ

alepoudaki 3

alepoudaki 3

Από τη Σπάρτη έφτασε στον σταθμό πρώτων βοηθειών της ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) το ορφανό αλεπουδάκι που βλέπετε στις φωτογραφίες. Το ζώο θα μεγαλώσει, και στην κατάλληλη ηλικία θα αφεθεί ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον.

Οι αλεπούδες είναι ζώα που κακοποιούνται καθημερινά παντού στην Ελλάδα και εξοντώνονται κυρίως από κυνηγούς με φόλες, για να μην τους τρώνε τα θηράματα. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχουν στοχοποιηθεί και εξαιτίας της λύσσας, αν και επιδημία δεν ξέσπασε και τα περιστατικά είναι εξαιρετικά μεμονωμένα.

alepoudaki 2

Ένα παρεξηγημένο ζώο

Όμως για το γεγονός ότι οι κάτοικοι αυτού του τόπου έχουν τόσο στρεβλή γνώμη γι’ αυτό το πανέμορφο πλάσμα -το οποίο λανθασμένα θεωρούν βλαπτικό- έχει να κάνει κυρίως με την άγνοιά τους και την προφορική παράδοση (τραγούδια, παραμύθια), που το αντιμετωπίζει ως ζώο πονηρό.

Ωστόσο αυτή η λαϊκή εντύπωση είναι εξαιρετικά λανθασμένη. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η διατροφή της κόκκινης αλεπούς αποτελείται κατά:

48,4% από φρούτα και καρπούς με κουκούτσια

27,2% από μικρά τρωκτικά

6,5% από λαγούς και κουνέλια

3,1% από μικρά πουλιά

3,1% από έντομα

11,7% από άλλα είδη (κυρίως σκουλήκια και ψάρια).

Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι η κάθε κόκκινη αλεπού καταναλώνει κάθε χρόνο από 6.000 έως 10.000 αρουραίους, ποντίκια και τυφλοπόντικες. Αν υπολογίσουμε την ταχύτητα πολλαπλασιασμού των τρωκτικών, κάθε αλεπού εμποδίζει τη γέννηση μερικών εκατομμύριων το χρόνο. Πρόκειται λοιπόν για ένα εξαιρετικά χρήσιμο ζώο της τροφικής αλυσίδας που οφείλουμε να προστατεύουμε και όχι να εξοντώνουμε.

πηγή: www.zoosos.gr