Ο Βαγγέλης Βαλιώτης για τη Γιορτή της Γυναίκας

Valiotis

Valiotis

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ημέρα αναγνώρισης της σημαντικής προσφοράς της στην παγκόσμια κοινότητα των πολιτών και στην ανθρωπότητα γενικότερα.

Στο πρόσωπο της γυναίκας αντικατοπτρίζεται η μάνα, η γυναίκα, η αδελφή, η γυναίκα της πόλης, του αγροτικού χώρου, του καθημερινού μόχθου.

Σε όλες, ό,τι χρώμα επιδερμίδας κι αν έχουν, σε όποιον θεό κι αν πιστεύουν, όποιο χώμα κι αν πατούν, αξίζει ο ίδιο σεβασμός και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Είναι μια μέρα γιορτής αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μικρούς και μεγάλους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία.

Σαν σήμερα, πριν από ενάμισι περίπου αιώνα, μια μεγάλη διαδήλωση γυναικών εργατριών στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης καταστέλλεται βίαια. Έκτοτε οι γυναίκες δεν σταμάτησαν να παλεύουν για την αξιοπρέπεια και τη ζωή.

Τα προβλήματα βέβαια που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα εξακολουθούν να παραμένουν οξύτατα. Ραγδαία αύξηση της ανεργίας των γυναικών, μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών για την εργαζόμενη, τη μητέρα, βία κατά των γυναικών, σωματική και ψυχολογική.

Με τη σημερινή πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, έχουμε συρρίκνωση των εισοδημάτων, απώλεια θέσεων εργασίας, αύξηση των φόρων, μείωση των δομών του κοινωνικού κράτους. Όλα αυτά συνήθως έχουν ως εύκολα θύματα τις γυναίκες και τους νέους.

Οι αγώνες της γυναίκας αλλά και όλων μας για την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας θα πρέπει να ενταθούν. Η ισότητα για μια δημοκρατική κοινωνία δεν είναι κάτι δεδομένο. Είναι το ζητούμενο και απαιτεί διαρκή αγώνα.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Ο δήμαρχος Σπάρτης

Βαγγέλης Βαλιώτης