Ο Βαγγέλης Βαλιώτης παρέλαβε τα ηνία του Δήμου Σπάρτης

Valiotis - Argeitakos

Η εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής έγινε χθες το πρωί στην αίθουσα τελετών του παλαιού δημαρχείου Σπάρτης.

Ο απελθών δήμαρχος κ. Σταύρος Αργειτάκος, παραδίδοντας στον διάδοχό του την καταγραφή της κινητής περιουσίας του δήμου, το ταμειακό υπόλοιπο κλπ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “τα πράγματα για την αυτοδιοίκηση είναι πάρα πολύ δύσκολα. Από την κρίση και μετά, η αυτοδιοίκηση έχει δεχτεί μεγάλες μειώσεις και το κράτος δεν ήταν συνεπές ούτε σε αυτό που είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του ειδικού προγράμματος. Εξακολουθούν τα πράγματα να είναι δύσκολα, αλλά εσείς παραλάβατε συγκριτικά καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι εμείς, γιατί τότε ήταν η αρχή του νόμου του Καλλικράτη και των καινούργιων δήμων που προέκυψαν, και αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική από τη σημερινή”. Ο κ. Αργειτάκος, ωστόσο, αναγνώρισε πως δεν παύουν και σήμερα να υπάρχουν δυσκολίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασία προκειμένου να επιτευχθούν όσα έχει ανάγκη ο τόπος.

Ο κ. Βαλιώτης ευχαρίστησε με τη σειρά του τις υπηρεσίες του δήμου και την απερχόμενη διοίκηση για την άριστη συνεργασία που είχαν σε ζητήματα γραφειοκρατικά στο μεταβατικό διάστημα των δύο μηνών μετά τις εκλογές, ώστε όπως είπε “ο δήμος Σπάρτης να μπορέσει να έχει και προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα”.

Ο νέος δήμαρχος επικεντρώθηκε και εκείνος από την πλευρά του στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί εν γένει στην αυτοδιοίκηση, στους μειωμένους πόρους, αλλά και στο κουτσουρεμένο εισόδημα των πολιτών. “Χρειάζεται μία δημοτική αρχή αγωνιστικά να διεκδικεί πόρους, γιατί τα χρήματα που λείπουν από την αυτοδιοίκηση, λείπουν από έργα και από την παροχή υπηρεσιών στους δημότες (…) Οι πόροι είναι μειωμένοι κατά 60–70%, ποσοστό που φτάνει στα τρία χρόνια που πέρασαν περίπου τα 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή τους δύο επιπλέον προϋπολογισμούς. Κατά συνέπεια χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας και διεκδίκηση, και εμείς ως δημοτικό συμβούλιο αυτό θα προσπαθήσουμε, τη διεκδίκηση πόρων”, είπε.

Όσον αφορά στα έργα, ο κ. Βαλιώτης ενημέρωσε πως “υπάρχουν έργα που συνεχίζονται και έργα που περιμένουμε να ενταχθούν. Θα ψηφίσουμε ό,τι μελέτη έχει κάνει ήδη ο δήμος στη διεκδίκηση προγραμμάτων”. Παράλληλα δήλωσε πως η παράταξή του θα είναι ανοικτή σε όποια πρόταση της αντιπολίτευσης ή των δημοτών, κάνοντας πράξη τη συμμετοχικότητα.

Στη συνέχεια ο νέος δήμαρχος ευχαρίστησε τους απερχόμενους συναδέλφους του εξαίροντας τη συνεισφορά τους στην αυτοδιοίκηση, δεσμεύτηκε για προσπάθεια συναίνεσης με τους εκλεγμένους ανεξαρτήτως παράταξης και τέλος ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη.

Καλή και δημιουργική θητεία ευχήθηκε ακολούθως και ο εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Κουμουνδούρος. “Θεωρώ ότι η θητεία αυτή είναι φοβερά δύσκολη για την αυτοδιοίκηση και θα χρειαστούν μεγάλοι αγώνες απέναντι στην κεντρική εξουσία, στα μνημόνια και τους υποστηρικτές τους, ώστε η αυτοδιοίκηση να πάρει τον χαρακτήρα που της πρέπει: τον λαϊκό, τον τοπικό, τον αυτοδιοικητικό. Θεωρώ λοιπόν τη συμμετοχή των πολιτών το πρώτιστο καθήκον του δημοτικού συμβουλίου”, σημείωσε ο κ. Κουμουνδούρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αιρετοί άρχοντες θα πρέπει να βρεθούν δίπλα στην κοινωνία που δοκιμάζεται, στηρίζοντας δομές αλληλεγγύης και έργα ανάπτυξης.