Ο Γιάννης Γρυπιώτης απαντά στις καταγγελίες

Grypiotis Giannis

Grypiotis Giannis

Ο δήμαρχος Ευρώτα απαντά για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αρνούμενος κατηγορηματικά τη ρατσιστική συμπεριφορά που του καταλογίζει αλλοδαπός εργάτης στην περιοχή της Σκάλας:

“Σαν δήμαρχος Ευρώτα, υπερασπίζοντας τον δημοκρατικό χαρακτήρα που με διακατέχει, έχω εμπράκτως καταδικάσει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό απέναντι σε κάθε κοινωνική ομάδα, την ώρα που όλοι οι υπερασπιστές τους σήμερα κώφευαν! Εναντιώθηκα και μήνυσα αυτούς που με προκάλεσαν με την περσινή φασιστική πορεία με συνθήματα, και σήμερα καλούμαι να αποδείξω τις θέσεις μου;! Απαντώ στα επιχειρήματά τους, γιατί πρόκειται για ονομαστικά συμφέροντα, εκμεταλλευτές ανθρώπινης σαρκός οι οποίοι δεν έχουν χρώμα ή εθνικότητα αλλά μόνο σκοπό…

Υποστηρίξαμε τα αιτήματα για εργασία, τροφή και στέγη της πακιστανικής κοινότητας του δήμου μας στις κατά καιρούς διαμαρτυρίες τους, αλλά και αντιταχθήκαμε σε ακραίες πολιτικές εκφράσεις με σαφές ρατσιστικό περιεχόμενο, όταν όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί μηχανισμοί σιώπησαν.

Ωστόσο, η ειρηνική συνύπαρξη και η ίση μεταχείριση όλων των πολιτών προϋποθέτει την τήρηση κάποιων βασικών αρχών νομιμότητας, την οποία έχουμε ξεκάθαρα δηλώσει και απαιτήσει, τόσο από τους τοπικούς κρατικούς φορείς όσο και από την πολιτική ηγεσία.

Με έγγραφά μας προς τα αρμόδια υπουργεία έχουμε ζητήσει την έκδοση πιστοποιητικού υγείας από Υγειονομική Επιτροπή για όλους τους μετανάστες, τον εμβολιασμό τους όπου απαιτείται, την πλήρη υγειονομική περίθαλψη, βεβαίωση διαμονής σε κατοικία που πληροί βασικές προϋποθέσεις υγιεινής, την καταβολή δημοτικού τέλους παραμονής, καθώς και βεβαίωση απασχόλησης από τον εργοδότη με την οποία να προκύπτει νόμιμη σχέση εργασίας.

Χθες (7/7/2014) πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της πακιστανικής κοινότητας, όπου διαπιστώθηκε η σύμπλευση των απόψεων αλλά και η λύση της απεργίας.

Σε ό,τι αφορά τον μετανάστη που καταγγέλλει εμένα για ρατσιστική συμπεριφορά και ξυλοδαρμό, σάς γνωρίζω ότι μετείχε σε ομάδα κρούσης που είχαν δημιουργήσει και έκαναν επιθέσεις τόσο σε ομοεθνείς τους όσο και σε δράσεις εναντίον των ρομά αλλά και των ρουμάνων, ιδιαίτερα στο Έλος και στη Σκάλα. Όπως όλοι θυμάστε, τα έχουμε πάντα δημοσίως καταγγείλει.

Εκείνη την ημέρα σε μια νέα συμπλοκή κρατούσε ο συγκεκριμένος ένα καδρόνι με πρόκες (!) και βοηθήσαμε τις αρχές μαζί με άλλους συμπολίτες να τον συλλάβουν, καθώς η δύναμη των αστυνομικών αρχών στην ευρύτερη περιοχή είναι ασήμαντη την βραδιά εκείνη και συγκεκριμένα στην Πλατεία των Πηγών με τουλάχιστον εκατό παιδιά να παίζουν και κόσμο στις καφετέριες, οι οποίοι βέβαια και θυμούνται πολύ καλά το περιστατικό…