Ο Γιάννης Κότσιρας στο laconialive.gr

Kotsiras

Kotsiras (1)

Απόψε (10/8) το βράδυ θα τον απολαύσουμε σε μια ακόμη συναυλία στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, παρέα με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ο Γιάννης Κότσιρας, ο αγαπημένος καλλιτέχνης με την τεράστια αποδοχή σε όλες τις ηλικίες ακροατών, φιλοξενείται σήμερα στο laconialive.gr, μην διστάζοντας να εκφραστεί “έξω από τα δόντια” για μια σειρά όχι μόνο καλλιτεχνικών, αλλά και κοινωνικοπολιτικών θεμάτων.

Σε κοινή περιοδεία φέτος με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Γιατί επιλέξατε να συνυρπάξετε στη σκηνή ξανά;

Για να συνεργαστώ με τον Λαυρέντη, δεν χρειάζεται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Η σχέση μας ξεκινάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με πολλά τραγούδια και κυρίως με κοινή αισθητική πάνω στη μουσική και τις ζωντανές εμφανίσεις. Σε τέτοιες δύσκολες εποχές, οι συνεργασίες είναι ανάγκη όχι μόνο καλλιτεχνική αλλά και ουσιαστική. Ιδιαίτερα όταν έχουμε κάτι να πούμε. Και το μήνυμα αυτής της συνύπαρξης είναι ακριβώς αυτό: Συνεργασία και αλληλεγγύη να παλέψουμε τα δύσκολα.

Ένα ακόμη πιο δύσκολο καλοκαίρι το φετινό για τον κόσμο και κατά συνέπεια για τις περιοδείες. Έχει αλλάξει κάτι στην ατμόσφαιρα των συναυλιών φέτος λόγω της ρευστότητας της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας; Τι μηνύματα παίρνετε από το κοινό;

Θα σας μιλήσω για αυτά που βιώνουμε εμείς. Υπάρχει μεγαλύτερο πάθος. Μεγαλύτερη ανάγκη συμμετοχής και εκτόνωσης μέσα από τις συναυλίες. Τραγουδάμε πιο πολύ μαζί και ξεσπάμε πιο έντονα. Η προσέλευση, παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες, έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αλλά το σπουδαιότερο είναι το πάθος με το οποίο αντιδρά ο κόσμος από την πρώτη νότα. Είναι συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει και ειλικρινά είναι η πιο ευχάριστη έκπληξη του καλοκαιριού.

Είστε από τους λίγους καλλιτέχνες που δεν δίστασαν να εκφράσουν δημόσια την άποψή τους ενάντια στα μνημονιακά μέτρα και τη σημερινή Ευρώπη, όταν οι περισσότεροι συνάδελφοί σας επιλέγουν το δρόμο της σιωπής. Θεωρείτε πως ένας καλλιτέχνης οφείλει να παίρνει θέση σε τέτοιους είδους κρίσιμες στιγμές;

Προσωπικά πήρα δημοσίως θέση όταν ξεκινούσε αυτή η ατελείωτη περιπέτεια των μνημονίων και συνέχισα να παίρνω ακόμη κι όταν μπήκα στο στόχαστρο της τότε πολιτικής τάξης αλλά και άλλων κομματικών μηχανισμών. Φυσικά, από την ώρα που η πολιτική τάξη της χώρας δεν μας άκουσε τότε, τώρα απλά ο δρόμος είναι ήδη χαραγμένος και προδιαγεγραμμένος, και οι όποιες υποσχέσεις δίνονται είναι απλά κούφιες.

Πάντα υποστήριζα και θα υποστηρίζω πως όσοι έχουμε δημόσιο λόγο πρέπει να παίρνουμε θέση στα πράγματα. Με όποιο κόστος. Ιδιαίτερα οι καλλιτέχνες που έχουν στηρίξει την πορεία τους με ένα πολιτικό προφίλ. Ο κόσμος έχει ανάγκη να μιλάνε άνθρωποι τους οποίους τους στήριξε και τους έδωσε το δικαίωμα να έχουν δημόσιο λόγο.

Συμπληρώσατε φέτος είκοσι χρόνια διαδρομής στο ελληνικό τραγούδι και στη δισκογραφία. Πόσο πιστεύετε ότι άλλαξε το τραγούδι μέσα από την κοινωνία αυτή την περίοδο;

Έχει αλλάξει πάρα πολύ. Κυρίως σε δύο τομείς. Με την καθοδήγηση των ΜΜΕ ο κόσμος ενδιαφέρθηκε περισσότερο για μουσικές οι οποίες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την ελληνική μουσική και κατ’ επέκταση οδηγηθήκαμε στη δεύτερη συνέπεια, που είναι η απομάκρυνση ενός μεγάλου μέρους του κόσμου γενικά από τη μουσική. Ήρθε και η οικονομική κρίση και αυτό μεγεθύνθηκε κατά πολύ.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια επανασύσταση. Γίναμε πιο επιλεκτικοί, κάτι που ωφελεί ιδιαίτερα την επαφή του κόσμου με την κανονική ελληνική μουσική και αυτό φαίνεται πολύ έντονα στις συναυλίες και στους νέους καλλιτέχνες που έχουν συγκλονίσει την αγορά τα τελευταία χρόνια.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Πολιτικά καθόλου. Όμως η απαισιοδοξία μου αγγίζει πλέον τα όρια της αδιαφορίας. Από τη στιγμή που οι τελευταίες κυβερνήσεις έκαναν τα πάντα να μου αποδείξουν πως η ψήφος μου και ο λόγος μου δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο, δεν αισθάνομαι πλέον την ανάγκη να στηρίξω ή να απορρίψω. Υπάρχει και το ρητό, άλλωστε, που λέει πως εάν οι εκλογές άλλαζαν κάτι θα είχαν καταργηθεί. Από την άλλη ξέρω πως μια χώρα σαν την Ελλάδα, για λόγους ανεξάρτητα από το ποιος την κυβερνά, δεν θα καταστραφεί. Είναι τόσο θελκτική προς τους ξένους, που η λύση για άλλη μια φορά θα έρθει από έξω, όπως γινόταν σχεδόν πάντα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Ως προς τη μουσική, όμως, είμαι πολύ αισιόδοξος. Βλέποντας το απίστευτο νέο αίμα που μπαίνει στο χώρο της καλής ελληνικής μουσικής και ταυτόχρονα τον εκφυλισμό και τον κορεσμό που βιώνει ο χώρος του Τουρκοφόλκ, με κάνει και αισιοδοξώ για τα επόμενα χρόνια. Βλέποντας δε και τους παλαιότερους να έχουν απεμπλακεί από το άγχος του σουξέ και των πωλήσεων, πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε μια νέα άνοιξη στο χώρο της ελληνικής μουσικής.

Τι να περιμένει το λακωνικό κοινό στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο;

Αυτό που περιμένει πάντα από δύο καλλιτέχνες σαν εμένα και τον Λαυρέντη: Τα τραγούδια με τα οποία μας αγαπήσατε, πολλές εκπλήξεις και κυρίως τη βεβαιότητα πως θα έρθουν σε μια συναυλία που θα την θυμούνται καιρό. Με πολύ υψηλή ποιότητα σε όλους τους τομείς και φυσικά εμάς και τους μουσικούς μας να τα δίνουμε όλα για όλα, ώστε να περάσουμε μια ακόμη σπουδαία βραδιά. Ή, όπως χαρακτηριστικά είπαν πολλοί φίλοι που είδαν τη συναυλία μας σε άλλα μέρη, “ζήσαμε την απόλυτη συναυλία-πάρτυ του καλοκαιριού”.