Ο δήμαρχος Σπάρτης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Valiotis Vaggelis

28 Οκτωβρίου 1940, η ημέρα που ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε, δεν υποτάχθηκε στις επιθυμίες των ναζιστικών στρατευμάτων. Ένα ΟΧΙ, που δε δίστασε να το βροντοφωνάξει, για να υπερασπιστεί την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ο αγώνας αυτός αποτελεί σταθμό στη νεότερη ιστορία μας, που μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ψυχής όλων όσων θυσιάστηκαν ανιδιοτελώς στην πάλη κατά του φασισμού – ναζισμού. Μας βοηθά να διατηρήσουμε στη μνήμη μας την ιστορία και να ενισχύσουμε το καθήκον που έχουμε να τη μεταλαμπαδεύσουμε από γενιά σε γενιά και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, που αποτελούν το μέλλον του τόπου, για να την έχουν ως οδηγό για τους σημερινούς αγώνες.

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά, χρέος όλων μας είναι να προβληματιστούμε από τα διδάγματα της ιστορίας, για να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, ετοιμότητα και να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη και δύναμη για να αντισταθούμε και να πούμε και εμείς το δικό μας ΟΧΙ απέναντι στις σημερινές συνθήκες φτώχειας και ανεργίας, οι οποίες είναι συνέπειες της πολυετούς κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Ας υποκλιθούμε, λοιπόν, με σεβασμό στους αγωνιστές που έδωσαν σκληρές μάχες για αξίες και ιδανικά και δίδαξαν τη σημασία της αυταπάρνησης, του αγώνα και της θυσίας, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των κατακτητών.

Για να μη λυγίσουμε μπροστά στις δυσκολίες, για να είναι η ζωή μας γεμάτη αξιοπρέπεια και περηφάνεια, για να είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Ο δήμαρχος Σπάρτης

Ευάγγελος Βαλιώτης