Ο δήμαρχος Σπάρτης για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Valiotis Vaggelis

Valiotis Vaggelis

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί το 1990 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως «Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων» και από το ελληνικό κράτος με το ν.1931/1991 ως «Ημέρα Τιμής για τα Άτομα της Τρίτης Ηλικίας», για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ορίστηκαν οι πέντε βασικές αρχές για τη διασφάλιση της οφειλόμενης προτεραιότητας στην τρίτη ηλικία: ανεξαρτησία, ενεργός συμμετοχή στα κοινά, δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων, φροντίδα και αξιοπρέπεια.

Η ημέρα αυτή μάς δίνει την ευκαιρία να μπούμε όλοι για λίγο στη θέση των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, να αναλογιστούμε ποια είναι η δική μας προσφορά απέναντί τους και ακόμη περισσότερο να φανταστούμε πώς θα θέλαμε να είναι η δική μας ζωή σε λίγα χρόνια.

Οι ηλικιωμένοι στις μέρες μας δοκιμάζονται και αυτοί από την οικονομική κρίση και χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη συμπαράσταση και τη φροντίδα μας. Τους οφείλουμε να απολαμβάνουν μια γεμάτη, υγιή και ασφαλή ζωή και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή. Αποζητούν και δικαιούνται τη ζεστασιά, τη φροντίδα και την αγάπη μας. Έχουν να προσφέρουν πολλά, ιδιαίτερα στις νέες γενιές.

Η Σπάρτη πάντα τιμούσε τους μεγαλύτερους πολίτες και αντλούσε από την εμπειρία τους, το σθένος και την ωριμότητά τους. Αποτυπώνοντας συμβολικά τον απεριόριστο σεβασμό σε αυτούς που δείχνουν ότι το σωματικό και ψυχικό σθένος δεν έχουν ηλικία, έχει καθιερωθεί στον αγώνα «Σπάρταθλον» η απονομή επάθλου στον μεγαλύτερο σε ηλικία δρομέα.

Τα οφειλόμενα προς τους ηλικιωμένους είναι πολλά και η κοινωνική μέριμνα παραμένει ύψιστη προτεραιότητα του δήμου Σπάρτης. Οφείλουμε να τους προσφέρουμε την ανεξαρτησία, την αυτοεκτίμηση και τις δυνατότητες για μία αξιοπρεπή διαβίωση και ενεργή συμμετοχή, παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες φροντίδας.

Ο δήμος Σπάρτης, μέσω του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας, υποστηρίζει δομές και δράσεις φροντίδας, στήριξης και ενίσχυσης της αυτονομίας των ηλικιωμένων. Λειτουργούν δύο ΚΑΠΗ και μονάδες «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίες παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Ας αποτελεί αυτή η τιμητική ημέρα τη συνεχή υπενθύμιση της οφειλόμενης αγάπης, του ενδιαφέροντος και της προσοχής μας στους ηλικιωμένους. Πέρα από τις ευχές, υποσχόμαστε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο και δείχνοντας αμέριστο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας, θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε όλοι μαζί το κοινωνικό πλαίσιο, ώστε η σοφία και η γνώση της προηγούμενης γενιάς να συναντήσει την ελπίδα και το όραμα της επόμενης.

Σας προσφέρουμε ένα χαμόγελο αγάπης και σας ευχαριστούμε για όσα εξακολουθείτε να μας προσφέρετε.

Ο δήμαρχος Σπάρτης

Ευάγγελος Βαλιώτης