Ο Δήμος Ευρώτα αποχαιρετά τον Κώστα Βρεττάκο

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ευρώτα, Δήμου Βέρδου:

“Υπήρξε ένας σπουδαίος δημιουργός, μία πολυσχιδής προσωπικότητα που υπηρέτησε την καλλιτεχνική και πνευματική ζωή του τόπου με αφοσίωση και ταπεινότητα. Ο Κώστας Βρεττάκος, γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου με καταγωγή από τις Κροκεές του δήμου Ευρώτα, καταπιάστηκε με επιτυχία με τον κινηματογράφο, την πεζογραφία, την ποίηση, τη φωτογραφία και τη διαφήμιση.

Άφησε πίσω του μεταξύ άλλων το βραβευμένο βιβλίο «Ασκήσεις περιέργειας» (2016), ένα συναρπαστικό χρονικό στις ταραγμένες εποχές της κατοχής και της δικτατορίας, και το εξαιρετικό μυθιστόρημα «Περαστικός από το Ρέικιαβικ» (2009). Στον κινηματογράφο ξεχώρισε με τη μεγάλου μήκους ταινία του «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987) και τα ντοκιμαντέρ «Το στρώμα της καταστροφής» (1980) και «Διάσωση Ακρόπολης» (1984)

Υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ είχε διατελέσει σύμβουλος κινηματογραφίας στο υπουργείο Πολιτισμού και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Κώστας Βρεττάκος είχε αφιερώσει τη ζωή του, επίσης, στο έργο του πατέρα του, του “ανθρωπιστή” ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, ενώ δώρισε το αρχείο του στη δημοτική βιβλιοθήκη Σπάρτης.

Ο δήμος Ευρώτα αποχαιρετά τον Κώστα Βρεττάκο και εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του”.