Ο Δήμος Σπάρτης καλεί τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης να “ξεσκονίσουν” τα περιβαλλοντικά θέματα από το 2011 έως σήμερα

dimotiko symvoulio

Στην απόφαση διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου κατέληξε χθες βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, ύστερα από πολύωρη συζήτηση. Δεν καταγγέλλεται η σύμβαση με τη “Λακωνική Βιοενεργειακή”.

Το αίτημα της μείζονος μειοψηφίας περί μη νArgeitakos Stavrosομιμότητας και καταγγελίας της σύμβασης με τη “Λακωνική Βιονεργειακή” για τη μεταφορά και αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών στοιχειοθετήθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης Σταύρο Αργειτάκο. Ο ομιλητής στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη απόρριψη από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του εντάλματος πληρωμής της αναδόχου, με την αιτιολογία ότι η εταιρεία δεν διαθέτει άδεια Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) αλλά προσωρινής αποθήκευσής τους. Ο κ. Αργειτάκος επικαλέστηκε ακόμη πρόσφατη απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου που, κατόπιν καταγγελίας και ελέγχου στη “Λακ. Βιοενεργειακή”, της καταλόγιζε πρόστιμο 1500 ευρώ, επέβαλλε τη διακοπή κάθε εργασίας διαλογής ανακυκλώσιμων, ενώ διαβίβαζε και το φάκελο στη δικαιοσύνη για το σκέλος της μη αδειοδοτημένης δραστηριότητας.
Επιπλέον ζητήθηκε επιτακτικά από τον κ. Αργειτάκο η προσκόμιση του ονομαστικού μετοχολογίου της εταιρείας και των τροποποιήσεών του, για να διαπιστωθεί εάν σε αυτό υπάρχουν σύμβουλοι της δημοτικής πλειοψηφίας.
Σύμφωνα με τη μείζονα αντιπολίτευση, “ο διαγωνισμός έγινε κανονικά, αλλά με μετέπειτα ενέργειες ο δήμος φρόντισε να μην υπάρχει ίση μεταχείριση” (σ.σ. προς όφελος της αναδόχου εταιρείας). Ως εκ τούτου προτάθηκε στο Σώμα η καταγγελία της σύμβασης και η κήρυξη της αναδόχου ως έκπτωτης.

Κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Σπάρτης αντιπαρέβαλε τον πρόσφατο διαγωνισμό συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων με προηγούμενους επί δημαρχίας Αργειτάκου, για να καταλήξει -επικαλούμενος και αριθμητικά στοιχεία- στο συμπέρασμα ότι η πρόσφατη σύμβαση με τη “Λακωνική Βιοενεργειακή” απέφερε στο δήμο τεράστιο οικονομικό όφελος.
Ως προς το ζήτημα της απόρριψης πληρωμής της εταιρείας, ο κ. Βαλιώτης ενημέρωσε ότι ο δήμος θα δώσει εξηγήσεις στον επίτροπο για τη νομιμότητα της δαπάνης και ο ίδιος θεωρεί ότι θα γίνουν δεκτές. “Αν όχι, θα διακόψουμε την εργολαβία, θα προσφύγουμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα δικαιωθούμε”, είπε.
Κλείνοντας την πρωτολογία του, υπεραμύνθηκε του πρωτοποριακού τρόπου ανακύκλωσης που επελεξε η παρούσα δημοτική αρχή, “αν και” όπως ανέφερε “γνωρίζαμε ότι θα πολεμηθεί από συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευθούν σύμμεικτα απορρίμματα προς όφελός τους”.

Painesis ThymiosΣτη συνεδρίαση παρέστη και ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Θύμιος Παινέσης, ο οποίος στη σύντομη τοποθέτησή του υποστήριξε πως η “Λακ. Βιοενεργειακή” διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες, εκτελεί κανονικά τη σύμβαση (παρά τα προβλήματα πληρωμής), ενώ κατηγόρησε τον κ. Αργειτάκο ότι συστηματικά διεξάγει πόλεμο και διασύρει την εταιρεία.

Αφού συζήτησε διεξοδικά το θέμα, το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση να στηρίξει την πρόταση του δημάρχου περί διεξαγωγής διαχειριστικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από το 2011 έως σήμερα, για να λάμψει η αλήθεια.

Στην πρόταση Αργειτάκου περί καταγγελίας της σύμβασης αρνητικά τοποθετήθηκε η παράταξη της πλειοψηφίας, θετικά η μείζων μειοψηφία, ενώ “παρών” δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης (κ.κ. Αλεξάκος, Κουμουνδούρος, Λεβεντάκης, Βουνάσης), με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαν να εκφέρουν άποψη επί νομικών ζητημάτων της σύμβασης. Συμπληρωματικά λοιπόν θα ζητηθεί γραπτή γνωμάτευση της νομικής συμβούλου του δήμου.