Ο Δήμος Σπάρτης καλεί τους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους για την πεζοδρόμηση

pezodromisi Sparti (4)

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου παρουσιάστηκε η “Μελέτη κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στις κεντρικές οδούς της Σπάρτης και λοιπές επηρεαζόμενες οδούς”. Η παρουσίαση έγινε από ομάδα μελετητών, με επικεφαλής την Αυγή Βάσση, τοπογράφο – συγκοινωνιολόγο μηχανικό, και τον Θάνο Βλαστό, συγκοινωνιολόγο – πολεοδόμο μηχανικό, καθηγητή ΕΜΠ.

Στην παρουσίαση της μελέτης εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους παρευρέθησαν υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις αρχικές προτάσεις των μελετητών για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις στο κέντρο κυρίως της πόλης, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων με ορίζοντα πολλών ετών. Στόχος, όπως τόνισαν οι μελετητές, είναι να καταστεί η Σπάρτη ελκυστικότερη και φιλικότερη προς τους δημότες και τους επισκέπτες, μια ευρωπαϊκή πόλη όπου το περπάτημα και το ποδήλατο θα αποτελούν βασικές επιλογές μετακίνησης και ο δημόσιος χώρος θα είναι στη διάθεση των πολιτών.

Η μελέτη, η οποία περιέχει επτά εναλλακτικές επιλογές, αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου στις 12 Ιουλίου, προκειμένου να λάβουν γνώση της οι ενδιαφερόμενοι και να τεθεί σε διαβούλευση, να ξεκινήσει δηλαδή ένας ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς και τους δημότες για το παρόν και το μέλλον της πόλης, το χαρακτήρα που αυτή θα πρέπει να έχει και τους αναπτυξιακούς στόχους που πρέπει να τεθούν, ώστε αυτοί να εξυπηρετηθούν μέσα από τα έργα και τις δράσεις που θα προγραμματιστούν από τη δημοτική αρχή. Η τελευταία εκτιμά πως η μελέτη “εναρμονίζεται πλήρως με τις πλέον σύγχρονες κατευθύνσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, οι αρχές της οποίας είναι ζωτικής σημασίας επιλογή και ανάγκη για την πόλη μας”.

Η δημοτική αρχή καλεί λοιπόν όλους να λάβουν ενεργά μέρος υποβάλλοντας εγγράφως τις προτάσεις τους στο δήμο, ώστε να συνδιαμορφωθούν οι συνθήκες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του αστικού περιβάλλοντος. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.