Ο δήμος Σπάρτης μετρά τις πληγές του

Dimos Therapnon

Συνέντευξη τύπου με αντικείμενο τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία της 1ης Δεκεμβρίου παραχώρησαν εκπρόσωποι του δήμου Σπάρτης, μετά και το αίτημα προς την Πολιτεία να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος, κ. Σταύρος Αργειτάκος, ενημέρωσε πως οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν σε όλο το εύρος του πρώην δήμου Φάριδος, ενώ μεγάλα είναι και τα προβλήματα στα περιφερειακά χωριά της Σπάρτης (Αμύκλες, Αφυσσού, Καλύβια, Κλαδά) και σε περιοχές του πρώην δήμου Θεραπνών (κυρίως σε Κεφαλά και Σκούρα). Ζημιές μικρότερης κλίμακας αντιμετωπίζουν και οι περιοχές του Μυστρά και των πρώην δήμων Οινούντος και Πελλάνας.

Οι δημότες που επιθυμούν να αναφέρουν προβλήματα τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγραφεί μπορούν να απεθύνονται στα τηλέφωνα 15460 (Γραφείο Δημότη) και 2731 3 61110 (Τεχνική Υπηρεσία).

Αναλύοντας τις επιπτώσεις, ο κ. Αργειτάκος ανέφερε πως σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν εκτεταμένες πλημμύρες ακόμη και σε οικίες, μαντρότοιχοι κατέρρρευσαν και κόπηκαν πολλοί δρόμοι, μεταξύ των οποίων και αγροτικοί. Μάλιστα και στο πάρκο Γουδέ κατέπεσε τμήμα της περίφραξης.

Συνεχίζοντας, είπε πως κλιμάκια του δήμου, όπως και ο ίδιος προσωπικά, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να παράσχουν βοήθεια. Ενδεικτικά ανέφερε την πρώτη παρέμβαση του δήμου στο Τσεραμιό, όπου πλημμύρισε σπίτι, αλλά και τις ενέργειες μετά την πτώση της κεντρικής πύλης του ΚΕΕΜ.

Αναφερόμενος στα αίτια της καταστροφής, ο δήμαρχος υποστήριξε πως, παρά τον καθαρισμό των χειμάρρων και την εν γένει καλή κατάσταση των υποδομών, ήταν τέτοιος ο όγκος του νερού, που ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αποφευχθεί η καταστροφή. Πάντως, δεν παρέλειψε να τονίσει πως την κατάσταση επιβάρυναν κακοτεχνίες σε τεχνικά έργα, αλλά και το μπάζωμα χειμάρρων.

Ο κ. Αργειτάκος εξέφρασε την εκτίμηση πως σε λίγες μέρες θα είναι βατοί οι αγροτικοί δρόμοι, ωστόσο το κόστος για την άμεση αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας θα πλησιάσει τις 200.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα χρήματα θα απαιτηθούν για τεχνικά έργα που εξαιτίας της κακοκαιρίας πλέον δεν υπάρχουν.

Ενημέρωσε, τέλος, πως υπήρξε επικοινωνία και με τους τρεις βουλευτές του νομού ώστε να υπάρξει συνεργασία για την προώθηση των αιτημάτων, ενώ δήλωσε πως πιστεύει σε ανταπόκριση του υπουργείου Εσωτερικών.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Δημήτρης Καραχάλιος, ο οποίος ενημέρωσε πως ήδη από τη Δευτέρα (2/12) το πρωί τεχνικά κλιμάκια έχουν καταγράψει τις ζημιές, έχοντας προβεί και σε εκτιμήσεις των ενεργειών που απαιτούνται τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παρούσα φάση όσο και για την αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον. Είπε ακόμη πως διαπιστώθηκε κλείσιμο ρεμάτων με φράχτες, παράνομη ρίψη μπαζών σε χειμάρρους και κλείσιμο χανδάκων σε πολλά σημεία (όπως στο Β΄ Νεκροταφείο).

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μουγάδης ενημέρωσε πως και τα τρία μηχανήματα του δήμου σε συνεργασία με έξι-επτά ιδιωτικά προσέτρεξαν σε βοήθεια των δημοτών από την πρώτη στιγμή και ότι συνεχίζουν καθημερινά την αποκατάσταση.

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Ευστράτιος Κοκκορός, αναφέρθηκε κυρίως στις καταστροφές που υπέστη η δημοτική ενότητα Φάριδος, εντοπίζοντας κυρίως το πρόβλημα σε Πολοβίτσα, Γοράνους, Βασιλική, Καλύβια, Ξηροκάμπι, Λευκόχωμα και Τραπεζοντή. Το οδικό δίκτυο υπέστη μεγάλες φθορές, ενώ πλημμύρισαν επιχειρήσεις κατά μήκος της εθνικής οδού και οικίες στην Κυδωνιά, το Ξηροκάμπι, τα Καμίνια, τη Λιαντίνα, την Πολοβίτσα και τους Γοράνους. Ο κ. Κοκκορός μάλιστα επέστησε την προσοχή των οδηγών, καθώς ο δρόμος σε τέσσερα τουλάχιστον σημεία είναι επικίνδυνος και οι όποιες παρεμβάσεις είναι πρόχειρες.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Χριστοφιλάκος υπογράμμισε τις ζημιές που υπέστησαν οι ιδιώτες στη ΔΕ Φάριδος. Ο κ. Αργειτάκος τού απάντησε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην πρόσβαση και εν συνεχεία θα γίνει καταγραφή από τις υπηρεσίες ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Dromos KavourakiDromos LeykohomaDromos Leykohoma 1Dromos Potamias - LiantinasDromos StarnioFaridaFarida 1Farida 2Kato Vrysi GoranoiLiantinaTsarkolagkado Goranoi

Dimos TherapnonDimos Therapnon 1