Tον μεγάλο ευεργέτη Αθανάσιο Ματάλα τον Λακεδαιμόνιο τίμησε o Δήμος Σπάρτης

Εκδήλωση τιμής για τον μεγάλο ευεργέτη Αθανάσιο Ματάλα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου στη γενέτειρά του, τις Καρυές. Η εκδήλωση με τίτλο “Από την Αράχωβα Λακωνίας στην Ανατολική Ρωμυλία (1836-1922)” έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου.

Ο Αθανάσιος Ματάλας ήταν ένας άνθρωπος με φωτεινό μυαλό, πλημμυρισμένος με αισθήματα και γεμάτος ενέργεια και θέληση να προσφέρει στον τόπο μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του…
Το επιστέγασμα των προσπαθειών του και το αποκορύφωμα της αγάπης του προς τη Λακεδαίμονα υπήρξε η διαθήκη του (27 Μαρτίου 1919), η οποία είναι ένα εξαίσιο κήρυγμα αγάπης για τον άνθρωπο και τη νεότητα. Με αυτήν ο αείμνηστος διαθέτης συνέστησε το “Καθίδρυμα Αθανασίου Ματάλα του Λακεδαιμονίου” και όρισε, με τους πόρους της μεγάλης του περιουσίας, τη χορήγηση υποτροφιών για την εκπαίδευση σε όλους τους κλάδους της επιστήμης, προκειμένου να μορφώνονται οι νέοι από τη Λακεδαίμονα και όσοι κατάγονται από την οικογένεια των Ματαλαίων. Καθόρισε ακόμα και επιχορηγήσεις στον ιατρό, στον εφημέριο και στο δασοφύλακα του δάσους της κοινότητας Καρυών, θέλοντας έτσι να βοηθήσει τη γενέτειρα και τους συμπατριώτες του.

Η εκδήλωση της 24ης Ιουλίου ήταν ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για όλα αυτά που ο Αθανάσιος Ματάλας έχει δώσει και μας έχει διδάξει απλόχερα. Περιελάμβανε δε έκθεση αρχειακού υλικού από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (σε επιμέλεια της δρος Πέπης Γαβαλά, προϊσταμένης των ΓΑΚ Λακωνίας, και Μιχάλη Σόβολου, αρχειονόμου), ομιλία με τίτλο “Από την Αράχωβα στην Ανατολική Ρωμυλία, 1836 -1922” από την δρα Γαβαλά, χορούς και τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Αράχωβας με ζωντανή μουσική και τη συμμετοχή χορευτικού τμήματος του Λαογραφικού Συλλόγου Σπάρτης, καθώς και μουσική εκδήλωση με το Νίκο Ανεμοδουριώτη και την ορχήστρα του, στην οποία συμμετείχαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με συμπαραστάτες την ΤΚ Καρυών, τον Αθλητικό Σύλλογο Καρυών “Ο Καρυάτης”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών, την Τράπεζα Αίματος Καρυών, την Πυρασφάλεια Καρυών, τον Σύνδεσμο των Απανταχού Καρυατών και τον Λαογραφικό Σύλλογο Σπάρτης.

Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σπύρος Μοιράγιας, ο αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Φλώρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ελένη Μεντή, Γεωργία Γαλανοπούλου, Γιάννης Μαντζουράνης, Γιώργος Κανελλόπουλος, Κυριάκος Στρίφας, Αντωνία Κώνστα, Δήμητρα Γρηγόρη και Δήμος Λεβεντάκης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρυών, ο κ. Δημητρόπουλος, προεδρεύων και λοιποί εκπρόσωποι του ΔΣ Καθιδρύματος Ματάλα, αλλά και ο κ. Λυκούργος Ματάλας ως εκπρόσωπος της οικογένειας.

“Οι ευεργέτες του τόπου μας, όπως ο Αθανάσιος Ματάλας, οι μεγάλοι αυτοί πατριώτες, έμειναν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη μας, και με το βλέμμα στραμμένο σε αυτούς και τις αξίες που υπηρέτησαν ας ελπίσουμε σ΄ ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον”, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο δήμος Σπάρτης.