Ο ΕΝΦΙΑ “παγώνει” τις επιστροφές φόρου

forologikes diloseis

forologikes diloseis

Ερώτηση με θέμα το “πάγωμα” των επιστροφών φόρου λόγω βεβαίωσης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”, το υπουργείο Οικονομικών εκμεταλλευόμενο παλαιότερη υπουργική απόφαση έχει σταματήσει όλες τις επιστροφές φόρου. Για να πάρει κάποιος την επιστροφή που δικαιούται, πρέπει να μην έχει καθόλου βεβαιωμένα χρέη στις ΔΟΥ. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής τους ή ακόμη και αν ο φορολογούμενος τα έχει ρυθμίσει και είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων, ο συμψηφισμός είναι υποχρεωτικός. Οι υπάλληλοι στις ΔΟΥ, πάντα σύμφωνα με την απόφαση, οφείλουν να συμψηφίζουν όλο το ποσό της επιστροφής με το βεβαιωμένο ποσό του ΕΝΦΙΑ ή με οποιαδήποτε άλλη οφειλή. Ακόμη και στις περιπτώσεις που η επιστροφή υπερκαλύπτει τον βεβαιωμένο ΕΝΦΙΑ, το ποσό συμψηφίζεται ολόκληρο χωρίς καμία έκπτωση για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η εντολή για “πάγωμα” των επιστροφών είχε δοθεί άτυπα πριν από τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ. “Αυτή άλλωστε είναι η μέθοδος του οικονομικού επιτελείου για τη δημιουργία πλεονασμάτων και με παρόμοιες κινήσεις έχει καταφέρει να στεγνώσει από ρευστό την αγορά”, σημειώνει ο υπεύθυνος Φορολογικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γελαλής. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να τροποποιηθεί ο μνημονιακός νόμος βάσει του οποίου εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση και να χορηγείται έκπτωση σε περιπτώσεις εφάπαξ πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, όπως συμβαίνει και στη φορολογία εισοδήματος.