Ο “Ετοιμοκλής” καθάρισε το μνημείο Πεσόντων Κροκεατών

katharismos mnimeiou (3)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράσεων «Ετοιμοκλής» και ειδικότερα τα τμήματα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εγκαινίασαν την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου μια σειρά δράσεων που εστιάζουν στην καθαριότητα και τον ευπρεπισμό μνημείων και ηρώων. Τα ιδιαίτερα αυτά σύμβολα της ιστορίας σε πολλές περιπτώσεις έχουν μετατραπεί σε σύμβολα της εγκατάλειψης και μνημεία νεοελληνικής αδιαφορίας. Γι’ αυτό ο «Ετοιμοκλής» αποφάσισε να κάνει το καλύτερο δυνατόν για την άμεση αποκατάστασή τους.

Η αρχή έγινε την Κυριακή με το μνημείο των Πεσόντων Κροκεατών, στον εθνικό δρόμο Σπάρτης – Τρίπολης. Το μνημείο αυτό στήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κροκεατών Αττικής «Οι Διόσκουροι» το Μάρτιο του 1984 και ο σχεδιασμός ανήκει στον κροκεάτη καλλιτέχνη Μιχάλη Αγρανιώτη [ο οποίος φρόντισε να «ενθέσει» και κροκεάτη λίθο αλλά και στίχους του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου].

Μέλη του Συλλόγου «Ετοιμοκλής» και λίγοι πολίτες καθάρισαν όλο τον περιβάλλοντα χώρο, ευπρέπισαν το σημείο του μνημείου, φρεσκάρισαν την πινακίδα που καλεί όσους σταθμεύουν «να σεβαστούν την ιερότητα του χώρου» και ολοκλήρωσαν τη δράση με τη φύτευση δυο μικρών κυπαρισσιών και την κατάθεση στεφάνου.

Ο «Ετοιμοκλής» ευχαριστεί το δήμο Σπάρτης για την παροχή υλικού, αλλά και τις επιχειρήσεις που συνετέλεσαν στην επιτυχία της προχθεσινής δράσης, καλώντας όλους τους λάκωνες να παρακολουθούν τις επερχόμενες δράσεις του και να συμμετέχουν σε αυτές, συμβάλλοντας είτε με προσωπική εργασία είτε με κάποιου είδους προσφορά.