Ο Ευρώτας ως πηγή ζωής και έμπνευσης

Κατάμεστη από κόσμο ήταν η αίθουσα “Γεώργιος Περδικλώνης” της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, στην παρουσίαση του αφιερώματος του “Λακωνικού Ημερολογίου 2014” στον Ευρώτα.

Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων Ν. Λακωνίας δρ Πέπη Γαβαλά, η οποία, αφού έκανε μια πολύ σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ημερολογίου, παρουσίασε τους ομιλητές.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο εκδότης του και ιδρυτής των εκδόσεων “Ιδιομορφή” κ. Γιώργος Κώτσου, που στάθηκε στην αγάπη και το μεράκι όλων όσοι συμβάλλουν διαχρονικά στη δημιουργία αλλά και τη διάδοση του ημερολογίου.

Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο ερευνητής-συλλέκτης κ. Αντώνης Τάντουλος, για να πραγματοποιήσει μια ψηφιακή παρουσίαση των παλαιότερων χαρτογραφικών απεικονίσεων του ποταμού. Μεταξύ άλλων εξειδικευμένων πληροφοριών, ανέφερε πως οι χαρτογραφήσεις παρουσίαζαν σοβαρά λάθη έως και τα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ από τον 19ο οι χάρτες έγιναν ακριβέστεροι.

Ο ιστορικός κ. Παρασκευάς Ματάλας, από την πλευρά του, παρουσίασε ενδιαφέρουσες ζωγραφικές αναπαραστάσεις του Ευρώτα, φανταστικές και ρεαλιστικές. Από την ομιλία του δεν έλειψαν επίσης σχετικές αναφορές στην ποίηση, αλλά και σε αποσπάσματα παλαιότερων ταξιδιωτικών κειμένων. Στην ολοκλήρωση της παρουσίασής του, ο κ. Ματάλας εξήρε τη συμβολή του Λακωνικού Ημερολογίου στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, η οποία όπως τόνισε είναι ο πραγματικός θησαυρός που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Ο ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών κ. Λεωνίδας Βαρδάκας ενημέρωσε ότι την τελευταία δεκαετία πάνω από σαράντα επιστήμονες έχουν επισκεφθεί και μελετήσει τον Ευρώτα. Μάλιστα σημείωσε πως όλο αυτό το ερευνητικό ενδιαφέρον έρχεται σε αντιδιαστολή με τη συχνή άγνοια και αδιαφορία. “Δεν ξέρουμε τι έχουμε κι αν ξέρουμε αδιαφορούμε γ’ αυτό”, είπε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας, εστιάζοντας στα τρία βασικά προβλήματα του ποταμού: υπεράντληση, ρύπανση και μορφολογικές αλλοιώσεις (κυρίως λόγω τεχνικών έργων). Ο κ. Βαρδάκας πρότεινε τέλος την αξιοποίηση του μοναδικού αυτού στοιχείου φυσικού κάλλους με τη δημιουργία παρόχθιων περιπατητικών μονοπατιών, ποδηλατόδρομου, ίσως και κάποιου ενυδρείου, εγκατεστημένου σε κεντρικό σημείο της πόλης, με τα ενδημικά είδη του ποταμού.

Kotsou GiorgosTantoulos AntonisMatalas ParaskeyasVardakas Leonidasimerologio Eyrotas 7