Ο θάνατος πουλάει, ε άθλια κοράκια;

Με αφορμή το απονενοημένο διάβημα, κατά πως φαίνεται, 47χρονης μητέρας χθες το βράδυ στη Σπάρτη, ο κανιβαλισμός της κίτρινης δημοσιογραφίας συνεχίζεται στη μικρή μας κοινωνία, με το σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες να περνά σε δεύτερη μοίρα για μερικά κλικς παραπάνω.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμοραλιστές «συνάδελφοι» εκμεταλλεύτηκαν τον ανθρώπινο πόνο και δάκρυ για να προσελκύσουν κόσμο (άρα και διαφήμιση), προσφέροντας θέαμα και καταφεύγοντας σε φθηνούς συναισθηματισμούς. Ο τρόπος ωστόσο που παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη είδηση από πολλά τοπικά ΜΜΕ δεν έχει προηγούμενο. Βαρύγδουποι τίτλοι και φωτογραφίες της συγκλονισμένης ανήλικης κόρης που έχει δει μόλις νεκρή τη μητέρα της, φωτογραφίες της λίμνης αίματος και θολωμένες εικόνες της νεκρής στο έδαφος δεν προσφέρουν τίποτα στη λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, αλλά αποτελούν εμετικά τεχνάσματα προκειμένου να παρασυρθεί ο αναγνώστης.

Δεν θα σας κάνω μάθημα δημοσιογραφικού επαγγελματισμού ή ηθικής -έχετε άλλωστε αποδείξει επανειλημμένως ότι είστε ανεπίδεκτοι- κρατήστε ωστόσο αυτό: Βασική αξία της δημοσιογραφίας, την οποία διατείνεστε ότι υπηρετείτε, αποτελεί ο σεβασμός στο νεκρό και την οικογένειά του κι όχι η ανθρωποφαγία, βορά στα κατώτερα ανθρώπινα ένστικτα προς άγρα αναγνωστών.

Αφροδίτη Ρουμανέα