Ο “θάνατος” των έργων ΕΣΠΑ στον Πολιτισμό

arxaiologikos xwros

arxaiologikos xwros

Την απρόσκοπτη συνέχεια των έργων ΕΣΠΑ και την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού ζητά το σωματείο εργαζομένων υπουργείου Πολιτισμού στο νομό Λακωνίας, επικαλούμενο την ευρωπαϊκή προέλευση των κονδυλίων, αλλά και τον κίνδυνο γελοιοποίησης της χώρας ως ανίκανης να χειριστεί ευρωπαϊκούς αναπτυξιακούς πόρους. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Από τις 26 Οκτωβρίου ένα νέο τοπίο έχει δημιουργηθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, τόσο σε επίπεδο πανελλήνιο όσο και τοπικό. Με την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος του υπουργείου Πολιτισμού συγχωνεύθηκαν οι κατά τόπους Εφορείες προς χάριν μιας δήθεν «αναγκαιότητας» για περιορισμό των δημοσίων δαπανών και «νοικοκυρέματος» του δημοσίου τομέα. Στην πράξη όμως τα αποτελέσματα είναι καταστρεπτικά για μια από τις αρχαιότερες υπηρεσίες της χώρας και γενικότερα τον τομέα του πολιτισμού, που ανά πάσα στιγμή τον επικαλούνται όλοι οι πολιτικοί παράγοντες για να υπενθυμίσουν στο πού στηρίζεται η οικονομία της Ελλάδας.

Το νέο οργανόγραμμα εφαρμόστηκε εν μια νυκτί, βεβιασμένα και αυθαίρετα, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους εργαζομένους και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι όποιες συνέπειες και τεχνικές δυσκολίες, όπως η καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των πολιτών, η κατάργηση των οργανικών θέσεων σε μια υποστελεχωμένη υπηρεσία, η αυθαίρετη μετάταξη υπαλλήλων χωρίς κριτήρια, κλπ. Αυτό όμως που φαινόταν και δυστυχώς επιβεβαιώνεται είναι ο κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα χιλιάδες έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, χάρη στα κονδύλια του οποίου το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μπορούσε να συνεχισθεί για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στη Λακωνία, δυστυχώς τα έργα ΕΣΠΑ δεν μένουν ανεπηρέαστα από τις νέες εξελίξεις. Ήδη είναι πια στον αέρα πολυσυζητημένα έργα όπως η ανάδειξη της Αρχαίας Ακρόπολης της Σπάρτης, ο δρόμος Λεύκτρο – Σπάρτη, το έργο του Ασωπού, τα έργα στη Μονεμβάσια, καθώς οι συμβάσεις του προσωπικού δεν έχουν ακόμα ανανεωθεί, με αποτέλεσμα από 1η Ιανουαρίου πάνω από 70 εργαζόμενοι, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και εργατοτεχνίτες να απολυθούν, ενώ τα έργα να μείνουν ανολοκλήρωτα χωρίς να εγγυάται κανείς τη συνέχειά τους και υπό ποιες συνθήκες. Ο παραλογισμός αυτής της κατάστασης φαίνεται και από το γεγονός ότι, αν και υπάρχει χρηματοδότηση, οι λόγοι που σταματούν είναι, όπως αναφέρεται, γραφειοκρατικοί. Έτσι ύστερα από δυο μήνες εφαρμογής του νέου οργανογράμματος, η μεγάλη «επιτυχία» του ΥΠΠΟ και των δορυφόρων του είναι να σταματήσουν έργα που συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιστημονική έρευνα σε έναν τόπο με πλούσια ιστορία, όπως η Λακωνία, αλλά και να δημιουργήσουν νέους άνεργους σε μια περιοχή ήδη επιβεβαρυμμένη από την ανεργία.

Απέναντι σε όλα αυτά ζητάμε:

1. Την απρόσκοπτη συνέχεια των έργων και την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού. Η χρηματοδότησή τους είναι από ευρωπαϊκά κονδύλια και για αυτό τον λόγο κανείς δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια γραφειοκρατίας, γελοιοποιώντας την όποια προσπάθεια που δίνει πνοή στον Πολιτισμό αλλά και την ίδια τη χώρα ως ανίκανη να χειρισθεί ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη.

2. Τη δημόσια παρέμβαση όλων των θεσμικών και πολιτικών φορέων πάνω σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα”.