Ο Θέμης Πατσιλίβας για τη συναυλία της Συμφωνικής της ΕΡΤ

γράφει ο Θεμιστοκλής Πατσιλίβας, πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής, Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας Δήμου Σπάρτης


Ο Δήμος Σπάρτης (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού) και το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα, για μια ακόμα χρονιά, μας παρέχουν υψηλού βαθμού καλλιτεχνικό προϊόν που προάγει τον πολιτισμό με θεατρικά και μουσικά σύνολα.

Ομοτράπεζος, με πλήθος κόσμου, βρέθηκα σε δυο παραστάσεις: στη θεατρική παράσταση του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» και στη μουσική παράσταση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Στο θεατρικό έργο, ο Αριστοφάνης διαχρονικά φωνάζει: «Κάνετε έρωτα, και όχι πόλεμο». Οι πρωταγωνιστές ηθοποιοί, κ. Φιλιππίδης και κ. Μπέζος, μας ταξίδεψαν στο πολιτικοκοινωνικό μονοπάτι των αρχαίων πόλεων.

Όσον αφορά τη μουσική παράσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, μπορώ να πω πως η μουσική μου παιδεία μού στέρησε το να καταλάβω πλήρως τα εσωτερικά συναισθήματα των ποιητών, μελωδών και εκτελεστών. Καρπώθηκα όμως ικανά στοιχεία, απ’ αυτά που είπε «η γλώσσα του σώματος» του μαέστρου και των μελών της ορχήστρας. Αυτός ο μελωδικός κυματισμός, που ξεκινούσε από χαμηλά, σα θρόισμα οίστρου και έρωτα, ανυψωνόταν σαν θάλασσας κύμα, να αντιπαλέψει το πάθος της οργής και της αγάπης.

Η ακίδα του στόχαστρου, θεμελίωσε την ύπαρξή της επάνω στο μουσικό εργαλείο, όταν ο μικρός δεκατετράχρονος σολίστ, Ηλίας Μαστοράκης, έριξε στον μουσικό στίβο το κάρπισμα των χεριών του, πάνω στην κιθάρα.

Wagner, Beethoven, Ρίτσος και Βρεττάκος, ποιητικά ενώτησαν το μουσικό μου παρτέρι.

Το σερνικό βουνό, ο Ταΰγετος, ο σύντροφος του ποιητή Βρεττάκου, με φίλεψε την αγάπη, τη δημιουργία και τη σιωπή.

Ευχαριστώ όλους τους παραγωγούς αυτού του πολιτισμικού προϊόντος.