Ο Λεωνίδας Βαρδάκας στο laconialive.gr

Vardakas Leonidas 1

Vardakas Leonidas

Με αφορμή τη συμμετοχή του ως ομιλητή στο πρώτο TedxSparta, το οποίο θα φιλοξενηθεί το Σάββατο 6/6 (8 μμ) στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, το laconialive.gr συνομιλεί με τον ιχθυολόγο Λεωνίδα Βαρδάκα:

Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο TedxSparta;

Νομίζω πως όλοι έχουν μια ιστορία να διηγηθούν. Ο βασικός λόγος είναι για να παρουσιάσω πως οι συμπτώσεις, τα εμπόδια, η τυχαιότητα και οι λίγες ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται στη ζωή μπορούν να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια που δεν φανταζόσουν ότι θα πάρεις. Ελπίζω, μέσω της συμμετοχής μου, να ηρεμήσω αρκετούς νέους που αγωνιούν για το μέλλον.

Βασική ιδέα του TedxSparta είναι το αποτύπωμα (imprint) του καθενός. Πώς θα προσδιορίζατε το δικό σας;Vardakas Leonidas 2

Ο σκοπός της έρευνας είναι να παράγει γνώση πάνω στην οποία θα πατήσουν οι επόμενοι για να παραγάγουν νέα γνώση. Έτσι, στόχος μέσω της ερευνητικής μου δραστηριότητας είναι να αφήσω αυτό το αποτύπωμα στις επόμενες γενιές, που θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της φύσης. Αν καταφέρω να αφήσω ένα λιθαράκι γνώσης πριν φύγω, θα είμαι ευτυχισμένος.

Θεωρείτε πως η περιοχή μας δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους;

Θεωρώ ότι οι νέοι πρέπει να δημιουργούν τις νέες ευκαιρίες. Πιστεύω ότι η Λακωνία έχει μείνει αρκετά στάσιμη τα τελευταία χρόνια σε κάθε επίπεδο. Αυτό από μόνο του αποτελεί ευκαιρία σε αυτούς που θα θέλουν να κινηθούν προς κάποια καλύτερη κατεύθυνση.

Έχετε ασχοληθεί επαγγελματικά με τον Ευρώτα. Πώς θα περιγράφατε την κατασταση του ποταμού σήμερα;

Ο Ευρώτας είναι περίπου 90 χιλιόμετρα. Δεν είναι εύκολο να εξαχθεί μια αυστηρή, συνολική κατάσταση για όλο τον ποταμό.

Evrotas 2

Υπάρχουν τμήματά του τα οποία είναι αρκετά υποβαθμισμένα, ιδίως κατάντη της πόλης της Σπάρτης. Ωστόσο, υπάρχουν και σημεία στον Ευρώτα τα οποία διατηρούν τη φυσικότητά τους. Συγκριτικά με άλλα ποτάμια, θα έλεγα ότι είναι σε μια μέτρια προς καλή κατάσταση. Σίγουρα δεν είναι σαν τον Ασωπό (ίσως ο πιο υποβαθμισμένος ποταμός της Ελλάδας), αλλά σίγουρα δεν είναι και σαν τον Βοϊδομάτη (παραπάτομος του Αώου, ο οποίος θεωρείται το καθαρότερο ποτάμι στην Ελλάδα).

Evrotas 1

Η μεγάλη μου λύπη είναι ότι ο Ευρώτας παραμένει αναξιοποίητος, ενώ έχει εκπληκτικές προοπτικές. Προοπτικές που σύντομα ελπίζω να αναδειχθούν.

Τι, κατά τη γνώμη σας, έχει να κερδίσει ένας ακροατής του TedxSparta και τι η τοπική κοινωνία;

Ο σκοπός του TedxSparta είναι να εμπνεύσει μέσω της διάδοσης ιδεών. Αυτές οι ιδέες βελτιωμένες, τροποποιημένες και προσαρμοσμένες σε τοπική κλίμακα ή ακόμα και οι νέες ιδέες που θα γεννηθούν εδώ, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό για αρκετές αλλαγές που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν στον τόπο.

________________________________________________________________________________

Ο Λεωνίδας (Λούης) Βαρδάκας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1983. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, με εξειδίκευση στην οικολογία της ιχθυοπανίδας του Ευρώτα. Συνεργάζεται από το 2005 με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και παράλληλα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.