Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα

Ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης άφησε την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 ετών. Βαριά ατμόσφαιρα και συγκίνηση ακολούθησε την είδηση του θανάτου του σπουδαίου καλλιτέχνη και παγκόσμιου Έλληνα που αφήνει πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη το σπουδαίο του έργο.

Για το θάνατό του έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος. Η σορός του θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου και η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών την Πέμπτη, στις 15.00’.

Ο Μίκης Θεοδωράκης σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα είχε εκφράσει ως τελευταία του επιθυμία να ταφεί στη γενέτειρά του την Κρήτη.

Μάλιστα στην ίδια επιστολή δήλωνε πως ήθελε να αφήσει αυτόν τον κόσμο ως κομμουνιστής. Ο μουσικοσυνθέτης είχε ζητήσει από τον Δημήτρη Κουτσούμπα να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».