Δημήτρης Τσουκαλάς από τη Σπάρτη: “Ο πολίτης δεν αντέχει πλέον την κοροϊδία”

Tsoukalas SYRIZA Sparti (4)

Τη βεβαιότητα πως ο κόσμος ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αλλαγή πορείας, προσχωρώντας όλο και περισσότερο στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε προχθές από τη Σπάρτη ο βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Τσουκαλάς.

Ο βουλευτής παρέστη σε εκδήλωση της οργάνωσης μελών του κόμματος προκειμένου να αναλύσει όλα τα επίκαιρα ζητήματα, με κύριο αντικείμενο της ομιλίας του τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς, «η ΔΕΘ έφερε μία τομή: υπήρξε η χιονοστιβάδα που συμπαρέσυρε όσους είχαν μείνει να αμφισβητούν τις προτάσεις μας». Περιγράφοντας τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία (άστεγοι, επισιτιστική κρίση, αποκλεισμός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ), όρισε ως πρώτιστο μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, με άμεσα μέτρα όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και της 13ης σύνταξης, η δημιουργία 300.000 «κανονικών» θέσεων εργασίας, η αποκατάσταση των διαλυμένων εργασιακών σχέσεων. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «έχει εξοβελίσει από το λεξιλόγιό της τη λέξη ανάπτυξη, αφού ως τέτοια νοεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Από την κριτική του δεν έλειψε και ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για τα νοικοκυριά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, στον κίνδυνο να πλειστηριαστούν 90.000 ακίνητα, καθώς και στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός τραπεζικού συστήματος που δεν θα κλείνει τις στρόφιγγες δανεισμού αλλά θα χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις τροφοδοτώντας την ανάπτυξη.

Ως προς τη διαπραγμάτευση του χρέους και κατά πόσον αυτή είναι εφικτή, ο κ. Τσουκαλάς εκτίμησε ότι οι δανειστές, όντας ακραία ρεαλιστές, θα προτιμήσουν να πάρουν τμήμα των χρημάτων τους έστω αργότερα -και αφού τεθεί ρήτρα ανάπτυξης- από το να αναμένουν να εισπράξουν ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο.

Για το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες δυνάμεις, ο βουλευτής είπε πως το κόμμα του αγγίζει την αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες εκλογές, ωστόσο ακόμη κι αν δεν την επιτύχει, «δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη». Απέφυγε πάντως να κατονομάσει με ποιους θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές, όπως και οι ανακατατάξεις που θα επέλθουν στα άλλα κόμματα, θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Προέταξε πάντως την ανάγκη η παράταξή του να συνεργαστεί πρωτίστως με την κοινωνία και να δείξει από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης τη διαφορετική κατεύθυνση που επιθυμεί να δώσει στη χώρα.

Tsoukalas SYRIZA SpartiTsoukalas SYRIZA Sparti (1)Tsoukalas SYRIZA Sparti (2)Tsoukalas SYRIZA Sparti (5)Tsoukalas SYRIZA Sparti (6)Tsoukalas SYRIZA Sparti (7)Tsoukalas SYRIZA Sparti (8)