“Ο Πρωθυπουργός που μίλησε στην ψυχή του Έλληνα”

Tsipras Alexis

Tsipras Alexis

άρθρο του Στάθη Διομήδη

________________________________________________________________________________

«Σε αυτό το λαό αξίζει μόνο σεβασμός. Του αξίζει να περπατά περήφανος και να ζει με αξιοπρέπεια. Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού στην τιμή, στην ιστορία και στον πολιτισμό που κουβαλά αυτός ο λαός. Εμείς η θέλησή του και τίποτε παραπάνω μπορεί να είμαστε.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας Σε αυτό ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, δικαιώνοντας τα οράματα, τις αξίες, τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, να δώσουμε αυτή τη μάχη για την πατρίδα μας, για να ξανακερδίσει την ελπίδα και τη χαμένη αξιοπρέπειά του ο ελληνικός λαός».

Με αυτά τα λόγια έκλεισε εμφανώς συγκινημένος την ομιλία του ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στην έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που έλληνας πρωθυπουργός προτάσσει την αξιοπρέπεια, την περηφάνεια και την εθνική κυριαρχία ως αρχές και αξίες της κυβέρνησης˙ που δεν απειλεί, δεν καθυβρίζει, δε λοιδορεί, δεν εκβιάζει και δεν τρομοκρατεί το λαό, αλλά απεναντίας τού ζητά να είναι μπροστάρης στη σκληρή διαπραγμάτευση που επίκειται.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που έλληνας πρωθυπουργός συγκινεί και κάνει τον έλληνα να νιώθει εθνικά υπερήφανος, αξιοπρεπής και προπάντων να αισθάνεται ότι η κυβέρνηση είναι η κυβέρνησή ΤΟΥ και όχι οι εντολοδόχοι τοκογλύφων και τα πειθήνια όργανα μιας κατακτητικής ελίτ.

Ο κ. Τσίπρας έβαλε κυριολεκτικά «φωτιά στα τόπια» με αυτή του την ομιλία. Εκτός από το εσωτερικό, απευθύνθηκε και στο εξωτερικό. Έστειλε αυστηρό μήνυμα σε Γερμανία και σκληρούς νεοφιλελεύθερους ότι θα υπηρετήσει το λαό και την πατρίδα απέναντι στην επιδρομή που του έχουν ετοιμάσει. Το νόημα του λόγου του ήταν ότι αφού θέλετε πόλεμο θα τον έχετε, γιατί εμείς ζητούμε μια ανάσα για να ζήσουμε και εσείς ζητάτε την εξαθλίωση και την παράδοση άνευ όρων.

Με άλλα λόγια είπε ότι η πατρίδα δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν δέχεται τελεσίγραφα και θα δώσει μάχη για το αυτονόητο˙ να μείνει όρθια και να υπάρχει μια αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα κλιμακωθεί η πίεση που θα δεχθεί η χώρα και η κυβέρνηση. Θα υπάρξει συντονισμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας από τον κ. Σόιμπλε και τους ακόλουθούς του στο Eurogroup, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν στη χώρα μας την καταστροφή.

Όποιος θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση είναι εύκολη πλανάται. Η μάχη θα είναι σκληρή και η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση και σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Όμως, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο λαός είναι πρόθυμος να στηρίξει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, δίνοντας βροντερό «παρών» στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, την Τετάρτη 11/2, την ώρα που θα συνεδριάζει το έκτακτο Eurogroup.

________________________________________________________________________________

Ο Στάθης Διομήδης είναι αρθρογράφος, με σπουδές στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, εθελοντής διασώστης, αλλά και συντονιστής της εθελοντικής ομάδας “Έλληνες Ενεργοί Πολίτες”.