Την έκθεση “Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου” εγκαινίασε πριν από λίγο ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του μουσείου χαιρετισμό απηύθυναν αρχικά η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Μαρία Λαγογιάννη, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε πως τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 7 Μαΐου. Πλην όμως -και επειδή η τεράστια σημασία της επιβάλλει τη διάδοση των εμβληματικών μηνυμάτων της και εκτός Αθηνών- αποφασίστηκε στο πλαίσιο τόσο της διετούς συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται, όσο και των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, να οργανωθεί μια ομότιτλη περιοδεύουσα έκθεση. Στόχος είναι η σύνδεση του νεότερου πολιτιστικού αποθέματος μ’ εκείνο του παρελθόντος, ως αδιάσειστου τεκμηρίου της διαχρονίας του ελληνικού πολιτισμού, σε όλες τις εκφάνσεις του.

Ειδικότερα, σαράντα επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα από τις μοναδικές συλλογές του κορυφαίου εθνικού μας μουσείου θα ταξιδέψουν, διαδοχικώς, εντός του 2018 σε τρία μουσεία του δικτύου ΠΙΟΠ στη Σπάρτη, τα Ιωάννινα και την Τήνο. Ο ΠτΔ ανέφερε ότι τα σαράντα εκθέματα, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και αρκετά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά, υφαίνουν τον καμβά της αφήγησης μέσα από έξι αυτοτελείς θεματικούς θύλακες, συμπυκνώνοντας όψεις του Ωραίου και αποτυπώνοντας την έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτησή του στον καθημερινό βίο. Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αναδεικνύεται ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιωάννινα) πρωταγωνιστούν περίτεχνα έργα κοσμηματοποιίας, ενώ στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος) προβάλλονται μαρμάρινα έργα, αντιπροσωπευτικά του κυκλαδικού πολιτισμού.

Ο ΠτΔ ευχήθηκε κλείνοντας “τα σημερινά εγκαίνια να είναι προάγγελος της λαμπρής επιτυχίας, την οποία πρέπει να έχουν, σύμφωνα με τη σημασία τους, τα εγκαίνια στην Αθήνα τον Μάιο” και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στην έκθεση. Ακολούθως περιηγήθηκε τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Ελιάς.

Η έκθεση “Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου” εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και η διάρκεια της θα είναι από τις 18 Φεβρουαρίου έως και τις 15 Απριλίου 2018. Λειτουργεί με τη στήριξη του δήμου Σπάρτης.