Ο Σταύρος Αραχωβίτης για την πιστοποίηση μοναστηριακών και προϊόντων μικρών παραγωγών

Στη Χίο, προκειμένου να συμμετάσχει ως μέλος στις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) βρέθηκε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης το διήμερο 4-5 Μαΐου.

Στη συνεδρίαση, όπου συζητήθηκαν συγκεκριμένα οργανωτικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα εκτίμησης των διεθνών σχέσεων της ΔΣΟ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, καθώς και το Κοινοβούλιο της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Αραχωβίτης μίλησε για την πιστοποίηση των μοναστηριακών και προϊόντων μικρών παραγωγών στον ορθόδοξο κόσμο, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο στη Σπάρτη και μπαίνει πλέον στο τελικό στάδιο ωρίμανσης.

«Στο περσινό συνέδριο στη λακωνική πρωτεύουσα, συνομολογήθηκε από όλους η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φορέας πιστοποίησης μοναστηριακών προϊόντων, εφόσον το είδος αυτό βρίσκεται σε μια δυναμική πορεία, το εμπιστεύονται οι καταναλωτές, αλλά παράλληλα έχουν εμφιλοχωρήσει στο χώρο κάποιες εταιρείες που δεν έχουν καμιά σχέση με τα μοναστηριακά προϊόντα ή έχουν σχέση μόνο οικονομική με κάποια μοναστήρια.
Προσθέσαμε επιπλέον και τους μικρούς παραγωγούς, γιατί εκτιμούμε πως κι αυτοί κάνουν σημαντική προσπάθεια σε επίπεδο οικογενειακής επιχείρησης με τον ίδιο σεβασμό στον καταναλωτή, με καλές πρακτικές, ενώ συχνά αναπτύσσονται γύρω από τις μονές και έχουν σχέση με αυτές», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής στην ομιλία του.

Σημειώνεται ότι 8 με 11 Ιουνίου στη Χαλκιδική η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία της δημιουργίας του φορέα πιστοποίησης, θα παρουσιάσει τον κανονισμό απονομής σήματος. Η επιτροπή που θα απονέμει το σήμα θα αποτελείται από διεθνείς προσωπικότητες του ορθόδοξου κόσμου, μοναχούς, επιστήμονες κλπ.