Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας για τα χημικά της Συρίας

ximika

ximika

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την έντονη ανησυχία της για την εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο, καλώντας τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να ασκήσουν πιέσεις ώστε να αποτραπεί αυτή η ενέργεια.

Η σχετική ανακοίνωση:

“Τις μέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη μια καταστροφική ενέργεια της διεθνούς ιμπεριαλιστικής κοινότητας με τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, στα ανοιχτά της Μεσογείου και ειδικότερα νότια των ακτών της Λακωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε στο σχέδιο αυτό και για τούτο φέρει βαρύτατες ευθύνες.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταστροφής μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε τέτοια κλίμακα εν πλω.

Από ειδικούς επιστήμονες έχουν εκφραστεί έντονες επιφυλάξεις τόσο για την επιλογή της θέσης όσο και για τη μέθοδο, αλλά και για τα υπολείμματα, τα οποία παραμένουν τοξικά και είναι μάλιστα πολλαπλάσια σε όγκο από τα προς καταστροφή αρχικά τοξικά στοιχεία. Για δε τα τοξικά υπολείμματα υπάρχει ο φόβος ότι θα ποντιστούν στην τάφρο της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκεται στην περιοχή.

Οι κίνδυνοι για την περιοχή είναι πολλοί. Έχουν να κάνουν τόσο με την ασφάλεια των κατοίκων των παραμεσόγειων περιοχών όσο και με οικολογικούς και οικονομικούς παράγοντες για την περιοχή.

> Κινδυνεύει άμεσα το θαλάσσιο οικοσύστημα της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

> Κινδυνεύει η θαλάσσια αλιεία και η οικονομία των παράκτιων περιοχών.

> Σε κίνδυνο βρίσκεται ακόμα και η οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει, έστω και την ύστατη τούτη στιγμή, και να αποτρέψει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα νερά της Μεσογείου. Την καταστροφή του πρέπει να αναλάβουν οι χημικές βιομηχανίες των χωρών οι οποίες προμήθευσαν με πρώτη ύλη τη Συρία για να κατασκευάσει τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Καλούμε τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης να λάβουν ξεκάθαρη θέση και να πιέσουν την κυβέρνησή τους προκειμένου να αποτρέψουν την ενδεχόμενη καταστροφή της περιοχής.

Για τους λόγους αυτούς καλούνται οι λάκωνες πολίτες να ενημερωθούν και να αντιδράσουν στα σχέδια της κυβέρνησης και των διεθνών δυνάμεων, για να αποτρέψουμε όλοι μαζί τα σχέδια που θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή, τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε κάθε ειρηνική προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και αποτροπής των σχεδίων της καταστροφής”.