Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας για τις αγροτικές καταστροφές

SYRIZA Lakonias

SYRIZA Lakonias

Κλιμάκια μελών του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας πραγματοποίησαν περιοδείες στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, είδαν τις ζημιές και συνομίλησαν με τους κατοίκους.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο είναι μεγάλη και θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή και των επόμενων χρόνων. Και αυτό γιατί από την ανεμοθύελλα και την ποσότητα του χιονιού που έπεσε, έχουν τσακίσει/καταρρεύσει παραγωγικοί κλάδοι, οι οποίοι θα έδιναν την παραγωγή των επόμενων ετών.

Ταυτόχρονα, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες ακολούθησαν, και επιμένουν, υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιοκάρπου και του παραγόμενου από αυτόν ελαιολάδου.

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν σε ολόκληρο το νομό έχουν βεβαίως ως αποτέλεσμα να πλήττονται και άλλα προϊόντα της λακωνικής παραγωγής, όπως τα εσπεριδοειδή του δήμου Ευρώτα, της Λακεδαίμονας και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Μονεμβασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας καλεί τους δήμους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου οι αναγγελίες των ζημιογόνων αιτίων να γίνουν με τρόπο ώστε να μην αποκλειστεί κανένας παραγωγός και οι σχετικές δηλώσεις να υποβληθούν έγκαιρα, ορθά και ολοκληρωμένα.

Καλεί ακόμη τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ “να σταθούν δίπλα στους παραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν μια φυσική καταστροφή παράλληλα με την οικονομική καταστροφή που τους επιβάλλει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ”. Όπως επισημαίνεται, οι παραγωγοί ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΕΛΓΑ και καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους μέσω της ενιαίας ενίσχυσης. Αν οι εισφορές δεν καταβληθούν έγκαιρα, μεταφέρονται ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στο δημόσιο. Στην ίδια λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας καταγγέλλει το “χαράτσι” κατά την αίτηση του παραγωγού, που ανέρχεται σε 10 λεπτά ανά ζημιωμένο δέντρο.

Απαιτεί λοιπόν να εφαρμοστεί από τον ΕΛΓΑ, αντί της χρονοβόρας ατομικής δήλωσης ζημιάς για τον κάθε παραγωγό, η διαδικασία διενέργειας συνολικής εκτίμησης της ζημιάς, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, ώστε να υπάρξει άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου.

Όπως τέλος αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη δημόσια ασφάλιση της παραγωγής και δεσμεύεται για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ προς όφελος του παραγωγού, δίκαια, σταθερά και αποτελεσματικά.