Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας τοποθετείται για τα εσπεριδοειδή

portokalia

Παρέμβαση για το ζήτημα των εσπεριδοειδών κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, αποδίδοντας τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί κυρίως σε κυβερνητικούς χειρισμούς και παραλείψεις.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμη χρονιά μετά το 2012 παρατηρούνται εξευτελιστικές τιμές στα εσπεριδοειδή της Λακωνίας, με τις τιμές παραγωγού να μην καλύπτουν, ούτε κατά το ελάχιστο, το κόστος παραγωγής. Το τελευταίο, όπως σημειώνεται, έχει εκτοξευτεί στα ύψη λόγω της τιμής του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, του κόστους αγροτικών εφοδίων και της υψηλής φορολόγησης, χωρίς να συνυπολογίζεται η άμεση φορολόγηση που ισχύει από το τρέχον έτος.

“Οι αιτίες για τη χαμηλή τιμή των εσπεριδοειδών είναι πολλές και οι ευθύνες της μνημονιακής κυβέρνησης τεράστιες”, υποστηρίζει η σχετική ανακοίνωση και ενδεικτικά αναφέρει την πανευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας, “την οποία εφαρμόζει με τον πλέον στυγνό τρόπο η ελληνική κυβέρνηση” και “η οποία έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη όλων των ευρωπαίων πολιτών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, έχοντας μειώσει την κατανάλωση προϊόντων ποιότητας όπως τα ελληνικά εσπεριδοειδή”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά επίσης πως “οι προνομιακές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, για τις οποίες δεν αντέδρασε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ”, έχουν ως αποτέλεσμα τον κατακλυσμό της ευρωπαϊκής αγοράς με ανταγωνιστικά προϊόντα των χωρών αυτών.

Μία ακόμη αιτία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αποτελεί η κατάσταση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Ουκρανία – Ρωσία), αφού όπως αναφέρεται “η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης, την οποία πρώτη χαιρέτισε η ελληνική προεδρία διά του κ. Βενιζέλου, και η ανώμαλη κατάσταση που επικράτησε, καθώς και η διατάραξη των σχέσεων με τη Ρωσία, κατέστρεψαν τις παραδοσιακές εμπορικές σχέσεις με τα κράτη αυτά”.

Η συμπίεση των τιμών παραγωγού στα σημερινά επίπεδα αποδίδεται και στην έλλειψη ρευστότητας στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής και της εμπορίας, μετά το ξεπούλημα της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας επιρρίπτει ευθύνες στις έως σήμερα κυβερνήσεις για τη διάλυση και απαξίωση των συνεταιρισμών, οι οποίοι “θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης μέσω της αύξησης της διαπραγματευτικής ισχύος των παραγωγών”.

Η ανακοίνωση κάνει επίσης λόγο για εναρμονισμένες πρακτικές από εταιρείες εμπορίας και μεταποίησης στην αγορά της πρώτης ύλης, στις οποίες “κανένας έως σήμερα δεν τόλμησε να βάλει τέλος, παρά τις πολλαπλές καταγγελίες των παραγωγών”.

Ως άμεσο μέτρο στήριξης των προϊόντων προτείνεται η διάθεσή τους στα δημόσια νοσοκομεία, σχολεία και το στρατό, όπως και σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες ευρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, με το σκεπτικό ότι “αυτό θα λειτουργούσε ως μόχλευση στην αγορά, θα διαμόρφωνε μια ελάχιστη εγγυημένη τιμή στον παραγωγό και θα αποτελούσε ένα σταθερό υπόβαθρο για τη διαμόρφωση καλύτερων τιμών και μια στέρεα βάση διαπραγμάτευσης”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας ολοκληρώνει την παρέμβασή του με τη διαβεβαίωση πως “μια κυβέρνηση της αριστεράς δεσμεύεται να δώσει διεξόδους στα σημερινά αδιέξοδα, μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγική διαδικασία”, προβάλλοντας τη βεβαιότητα πως “για το σταμάτημα της καταστροφής που γίνεται από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απαιτείται η χάραξη μιας άλλης εθνικής και κλαδικής αγροτικής πολιτικής, προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών”.