Ο σύλλογος “Άρτεμις” ενημερώνει για αιολικά και δίκτυο υψηλής τάσης

Για τις εξελίξεις στο θέμα της χωροθέτησης των αιολικών στη χερσόνησο του Μαλέα, όπως και σε εκείνο της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης δικτύου πυλώνων υψηλής τάσης 28 χιλιομέτρων στον δήμο Μονεμβασίας, ενημερώνει ο σύλλογος “Άρτεμις”.

Όπως υπενθυμίζει, τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου έθεσε τα προαναφερθέντα ζητήματα σε ειδική εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο, έπειτα από πρόσκληση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου και Κωνσταντίνου Παπαδάκη. Δύο ημέρες αργότερα κατέθεσε αναφορά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχετικά με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που, σύμφωνα με το σύλλογο, παραβιάζει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δικτύου πυλώνων ΥΤ στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. Τέλος, σχετική αναφορά κατατέθηκε και στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της κομισιόν.

“Τόσο από το ευρωκοινοβούλιο όσο και από την κομισιόν επεδείχθη μεγάλο ενδιαφέρον και για τα δύο θέματα (πυλώνες ΥΤ – χωροθέτηση ανεμογεννητριών) και μας εδόθησαν διαβεβαιώσεις ότι θα εξεταστούν με τη δέουσα σοβαρότητα”, σημειώνει η “Άρτεμις”, συμπληρώνοντας πως “από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της κομισιόν μάς επισημάνθηκε ότι ήδη από το 2011 ασκούνται από την Επιτροπή πιέσεις στην Ελλάδα για αλλαγές στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματικό, προκαλώντας μεγάλες εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, η χώρα μας δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί”. Από την ίδια Γενική Διεύθυνση της ΕΕ επισημάνθηκε ακόμη ότι η Επιτροπή προωθεί ένα διετές πρόγραμμα προκειμένου να μελετηθούν οι επιπτώσεις από τις ΑΠΕ σε είδη που προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα πουλιά και τους οικοτόπους. Στόχος, να αναθεωρηθεί ο οδηγός της ΕΕ σχετικά με τις αναπτύξεις αιολικών έργων, ενώ θα ετοιμαστεί και οδηγός για την εκπόνηση “Χαρτών Ευαισθησίας”.

Τέλος, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου εκδικάστηκαν στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές της “Αρτέμιδος” και του δήμου Μονεμβασίας εναντίον της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, που αφορά στο δίκτυο πυλώνων ΥΤ στην περιοχή. Η απόφαση αναμένεται.

Αγωγές για τις κινητοποιήσεις στα Κουλέντια

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου ο σύλλογος “Άρτεμις” έλαβε γνώση του γεγονότος ότι η εταιρεία που εγκαθιστά τον αιολικό σταθμό στα Κουλέντια προχώρησε σε αγωγή εναντίον συνολικά οκτώ προσώπων και δύο συλλόγων και φορέων, της “Αρτέμιδος” και της Συντονιστικής κατά των Αιολικών στη Χερσόνησο του Μαλέα, απαιτώντας συνολικά το ποσό των 280.000 ευρώ. Βάσει μάλιστα πληροφοριών του συλλόγου, έχουν κατατεθεί και σχετικές μηνύσεις.

Η “Άρτεμις” καταλογίζει στην εταιρεία ότι “κατηγορεί στην ουσία ολόκληρη την τοπική κοινωνία αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση του δήμου Μονεμβασίας, επειδή άσκησαν τα νόμιμα δικαιώματά τους: δηλαδή, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ανεμογεννήτριες στα Κουλέντια (όπως κάνουν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000) προσέφυγαν και πάλι στη δικαιοσύνη, προχώρησαν σε συγκεντρώσεις και κάλεσαν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ελέγξουν το εάν κατά την κατασκευή του έργου τηρείται η νομιμότητα. Χαρακτηρίζει δε όλα τα παραπάνω ως “εγκληματικές δράσεις” (!)”.

Ο σύλλογος χαρακτηρίζει σαθρές και ανυπόστατες τις κατηγορίες, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν τρομοκρατείται και ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος.