Με μια επιτυχημένη εκδήλωση το Σάββατο 10 Μαρτίου στο πνευματικό κέντρο του δήμου Σπάρτης ολοκληρώθηκε ο 1ος μαθητικός διαγωνισμός αρχαιογνωσίας στο νομό από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λακωνίας. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι μαθήτριες που διακρίθηκαν, ενώ επιδόθηκαν και έπαινοι σε όλους τους μαθητές της β’ λυκείου Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού οι οποίοι έλαβαν μέρος.

Τριάντα δύο μαθητές διαγωνίστηκαν στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου στην ερμηνεία και γραμματικοσυντακτική ανάλυση αποσπάσματος από τον “Προς Νικοκλέα” λόγο του Ισοκράτη. Οι τρεις μαθήτριες που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν είναι οι Αναστασία Θωμά Αναστασάκου, Χριστίνα Φουντούκη και Δήμητρα Κοκκονού, όλες από το 1ο γενικό λύκειο Σπάρτης.

Οι υπόλοιποι μαθητές στους οποίους επιδόθηκε έπαινος για τη συμμετοχή τους είναι οι Βασίλειος Γάββαρης (2ο ΓΕΛ Σπάρτης), Χρύσα Γιαννακάκου (ΓΕΛ Σκάλας), Απόστολος Δημητρακόπουλος (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Σωτηρία Θεοδωρακάκου (2ο ΓΕΛ Σπάρτης), Αγγελική Καραμουσαλή (ΓΕΛ Γυθείου), Νίκη Κολέτε (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Παρασκευή Κονδυλοπούλου (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Μαρία Κούρταλη (ΓΕΛ Γυθείου), Γεώργιος Λαλιώτης (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Χαρίκλεια Μαλτέζου (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Ευστρατία Μανιάτη (γυμνάσιο Ξηροκαμπίου με λυκειακές τάξεις), Ιωάννα Μανίκη (ΓΕΛ Μολάων), Μαρούλη Μέντη (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Νταϊάνα Μουρατάϊ (ΓΕΛ Γυθείου), Κωνσταντίνα – Νεκταρία Μπαλαλά (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Μαρία Μπέϊντο (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Γεωργία Μπέλεση (ΓΕΛ Μολάων), Χριστίνα Μωραΐτη (3ο ΓΕΛ Σπάρτης), Σοφία Ξανθοπούλου (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Ανθή Παναγιωτάκη (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Πέτρος Παντελεάκης (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Ελένη Πουλάκου (ΓΕΛ Γυθείου), Αδαμαντία Σαρρή (ΓΕΛ Σκάλας), Ηλιάννα Σούμπαση (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Παναγιώτα Σπυρίδη (2ο ΓΕΛ Σπάρτης), Μαρία Τζανετάκη (1ο ΓΕΛ Σπάρτης), Στελίνα Τζίκα (ΓΕΛ Γυθείου), Ελένη Τόμπρου (3ο ΓΕΛ Σπάρτης), Καλλιόπη Φικιώρη (3ο ΓΕΛ Σπάρτης).

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τόνισε στην ομιλία της την αναγκαιότητα της σωστής διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, ανέδειξε το πρόβλημα της σταδιακής “περιθωριοποίησης” του σημαντικού αυτού μαθήματος από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις επιπτώσεις του φαινομένου στη συνολική εκπαίδευση των μαθητών της Ελλάδας που, δυστυχώς, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ανθρωπιστική παιδεία και επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η αρχαία ελληνική γλώσσα για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας. Κλείνοντας ευχήθηκε ο διαγωνισμός αρχαιογνωσίας να γίνει θεσμός και να διαδοθεί και εκτός Λακωνίας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο κοινό ο κ. Κώστας Φραγκής, συμμετέχων στο Πρόγραμμα Ειδίκευσης Έργου Ερμής, που αφορά στην εκπαίδευση για ανακατασκευή και χρήση αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων. Μαζί με την κ. Κατερίνα Πάτσιου, καθηγήτρια επίσης του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, ταξίδεψαν τους παρευρεθέντες μελωδικά μεταφέροντάς τους για λίγο στην αρχαιότητα με τους ήχους της αρχαίας λύρας και συνόδευσαν την καθηλωτική ερμηνεία της κ. Ηλέκτρας Βλαχονικολού, μουσικολόγου, καθηγήτριας του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, η οποία τραγούδησε τον Επιτάφιο του Σεικίλου.

Επιβλητική ήταν και η παρουσία του κ. Κώστα Φουντούκη, διδάσκοντα του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας, με την εμμελή απαγγελία του αποσπάσματος 89 του Αλκμάνος με τίτλο “Ο ύπνος της φύσης”, πάλι με τη μελωδική συνοδεία της αρχαίας λύρας. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας τούς ευχαρίστησε θερμά και τούς συνεχάρη για το εξαίρετο έργο τους.

Επιπλέον εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες και στον καθηγητή του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης κ. Αθανάσιο Ρουμελιώτη αλλά και στον μαθητή Αναστάσιο Μελά για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης, καθώς επίσης και στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Σπάρτης, συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, για την αμέριστη συμπαράστασή του.