Ο “Τάφος του Λεωνίδα” πίσω από τα σκουπίδια!

skoupidia - tafos Lewnida

Σπάρτη 2015! Οι αρχαίες πέτρες που διακρίνονται πίσω από τους κάδους των σκουπιδιών (!!!) είναι ο περίφημος “Τάφος του Λεωνίδα”, του βασιλιά της Σπάρτης που με τους 300 σπαρτιάτες μαχητές έγραψε στις Θερμοπύλες την πιο λαμπρή σελίδα στο βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας!

Στο ιερό αυτό μνήμα-ναό, το “Λεωνιδαίον”, οι αρχαίοι σπαρτιάτες (σύμφωνα με τον Παυσανία τον Περιηγητή) τοποθέτησαν τα οστά του Λεωνίδα, τα οποία έφεραν από τις Θερμοπύλες, 40 χρόνια μετά τη μάχη, καθώς και μαρμάρινη στήλη με τα ονόματα των 300 ηρώων. Κάθε χρόνο οι αρχαίοι σπαρτιάτες τελούσαν εδώ αγώνες, τα “Λεωνίδαια”, προς τιμήν και μνήμην του Λεωνίδα και των τριακοσίων, αγώνες στους οποίους είχαν δικαίωμα συμμετοχής ΜΟΝΟ σπαρτιάτες!

tafos Leonida

Πριν από λίγον καιρό η Ελλάδα και η παγκόσμια κοινότητα αναστατώθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη.

Εδώ στη Σπάρτη ΕΧΟΥΜΕ τον “Τάφο του Λεωνίδα” κι αντί να τον αναδείξουμε και να τον προβάλουμε στα πέρατα του κόσμου, ώστε να αποτελέσει τόπο προσκυνήματος εκατομμυρίων ανθρώπων που ακούνε “Αρχαία Σπάρτη” και ανατριχιάζουν από δέος και συγκίνηση, τον έχουμε κρύψει πίσω από τα σκουπίδια μας!

Πότε αυτή η πόλη θα γίνει αντάξια των προγόνων και της ιστορίας της;

Βαγγέλης Μητράκος