“Ο Χριστός ευλογών”: Μια παλιά λαϊκή λιθογραφία

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


Δεν υπήρχε φτωχόσπιτο του παλιού καιρού που να μην είχε στην κουζίνα, στην τραπεζαρία, στο χειμωνιάτικο, στη σάλα… (όπου τέλος πάντων έτρωγε η οικογένεια) αυτήν την παλιά λαϊκή λιθογραφία, την οποία πουλούσαν πλανόδιοι πλασιέ ή την αγόραζες από τα υαλοπωλεία και τα κορνιζάδικα του καιρού εκείνου. Και λέω για φτωχόσπιτα, γιατί οι “άλλοι”, οι πλούσιοι, θεωρούσαν tres banal (χωριατιλίκι-βλαχιά) τέτοια κάδρα για τους τοίχους των σπιτιών τους, τους οποίους στόλιζαν με ακριβούς καθρέφτες και πίνακες ακριβοπληρωμένους ή δυνατόν γνωστών ζωγράφων, Ελλήνων ή ξένων.

Η Οικογένεια, λοιπόν, σ’ ένα παλιό κοσμαγάπητο, λαϊκό καδράκι! Ετοιμάζεται για το στρωμένο κυριακάτικο τραπέζι και πριν ξεκινήσουν το φαγητό κάνουν όλοι την προσευχή τους, κάτι που σήμερα (το πολύ – πολύ) έχει περιοριστεί σ’ έναν βιαστικό (τύπου μπουζουκοπενιάς) σταυρό, πριν ορμήσουμε, κραδαίνοντας τα μαχαιροπίρουνα στα γεμάτα πιάτα και τις πιατέλες.

Και είναι εκείνη την ώρα της προσευχής ο Χριστός πάνω από το τραπέζι και το ευλογεί, μπροστά στην καθισμένη στον καναπέ, λόγω γηρατειών, γιαγιά, που ‘χει και τη μαγκουρίτσα της δίπλα στηριγμένη, τη μητέρα που κρατά αγκαλιά το μωρό της οικογένειας, το άλλο – το πιο μεγάλο αγοράκι – με τα ναυτικά, που στέκεται δίπλα της όρθιο (γιατί “ζηλεύει” το μικρότερο αδερφάκι και δε θέλει να απομακρυνθεί από τη μαμά του), το σεμνό και καλό κοριτσάκι με το κόκκινο φόρεμα, τα άσπρα σοσονάκια και τα μαύρα σκαρπίνια στα πόδια και την κίτρινη κορδελίτσα στα μαλλιά, που στέκεται ορθό και προσεύχεται με πλεγμένα τα χέρια και σκυμμένο το κεφαλάκι και -τέλος- τον πατέρα καλοξυρισμένο, με τα καλά του κυριακάτικα ρούχα, τη γραβάτα του και το άσπρο μαντηλάκι στην τσέπη του σακακιού, που, όρθιος, με χέρια σταυρωμένα, δίνει το καλό παράδειγμα στα παιδιά. Ακόμα και η γατούλα του σπιτιού, μ’ έναν κόκκινο φιόγκο στο λαιμό, στέκεται ήσυχη δίπλα στη γιαγιά, σαν να νιώθει κι αυτή την ομορφιά, την κατάνυξη και τη ζεστασιά της ατμόσφαιρας του οικογενειακού τραπεζιού.

Το τραπέζι στρωμένο με το άσπρο καθαρό τραπεζομάντιλο, τακτοποιημένα στη θέση τους τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα, το ψάρι στην πιατέλα στη μέση και το ψωμί από δίπλα. Οι παλιές σκαλιστές ξύλινες καρέκλες και το τραπέζι, τα ωραία καλύμματα του καναπέ, η παλιά πιατοθήκη στον τοίχο με τα σερβίτσια από πορσελάνη, δυο κάδρα με όμορφα τοπία δεξιά και αριστερά, το μεγάλο ρολόι του τοίχου με το εκκρεμές που ακούραστο μετρά τις ώρες της μέρας και της νύχτας και οι βαριές, μπορντό, κουρτίνες, μαζεμένες με κίτρινο κορδόνι μπροστά στο παράθυρο με το άσπρο κουρτινάκι και το ανθογυάλι στο πρεβάζι, γεμάτο φρεσκοκομμένα λουλούδια από την αυλή.

Εποχές που οι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν πλούτο, είχαν όμως καρδιά κι αισθήματα και πίστη και αξίες ζωντανές, που τις είχαν κληρονομήσει από τις γιαγιάδες και τους παππούδες και τις φύλαγαν στα σεντούκια της ψυχής τους σαν κειμήλια ιερά, γιατί ήξεραν πως χωρίς αυτήν την προίκα ζωής θα πήγαιναν χαμένοι στη ζωή και πως τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους θα ήταν βαρκούλες ακυβέρνητες σε πέλαγα φουρτουνιασμένα. Εποχές που ο Χριστός ήταν Παρών στο τραπέζι της Οικογένειας, γιατί τον είχαν καλέσει κι Αυτόν να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά του φαγητού.

Σήμερα, δυστυχώς, τρώμε ΜΟΝΟΙ (ακόμα κι όταν είμαστε μαζί) και πάντως ο Χριστός είναι σίγουρα ακάλεστος.

Ας κάνουμε κάθε μέρα, κάθε Κυριακή και γιορτή, μια ευκαιρία να ξαναγίνουμε φίλοι με τον Χριστό και να τον έχουμε πάντα καλεσμένο στο σπιτικό μας.