“Πάντα υπάρχουν και τα… ΜΗΣΥΦΑ”

Neapoli

Neapoli

γράφει ο Αντώνης Λαμπρινίδης

________________________________________________________________________________

Με ειλικρινή έκπληξη διαβάσαμε το παρακάτω δελτίο τύπου του Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας:

Ο όρμος των Βατίκων ορίζεται μεταξύ του ακρωτηρίου Άγιος Ηλίας του δήμου Μονεμβασίας και του ακρωτηρίου Φράγκος του δήμου Ελαφονήσου. Τα θαλάσσια και χερσαίαοικοσυστήματα του όρμου των Βατίκων αφορούν στους δήμους Μονεμβασίας, Ελαφονήσου και σε περιοχή αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας.

Οποιοσδήποτε άλλος φορέας της αυτοδιοίκησης ή της διοίκησης προτίθεται να ασχοληθεί με την περιοχή και με καλή πρόθεση, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τις παραπάνω δημοτικές αρχές.

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύονται αποφάσεις και άρθρα, τα οποία εκτός της αναρμοδιότητάς τους, με τις παρεμβάσεις τους παρουσιάζουν τον όρμο των Βατίκων και την ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης με διάφορες μορφές ρύπανσης, εικόνα εντελώς λανθασμένη, με πιθανό αποτέλεσμα τη μείωση της τουριστικής κίνησης, την αποτροπή των επισκεπτών και την κατεύθυνσή τους σε άλλες περιοχές.

Ενόψει της αρχής της τουριστικής περιόδου, ο χειρισμός του θέματος χρειάζεται μεγάλη προσοχή και περίσκεψη και θα πρέπει να προσμετρούνται όλες οι παράμετροι.

Τέλος καλό είναι να μελετούν τη θέση του δήμου Μονεμβασίας, όπως εμπεριστατωμένα και αναλυτικά εκφράσθηκε με τις αριθ.158/2013 και 127/2015 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, εκτός των άλλων και για το θέμα της νομικής στήριξης, αλλά και για το θέμα της διέλευσης περίπου 60.000 πλοίων ετησίως από το στενό Ελαφονήσου-Κυθήρων και μάλιστα χωρίς προκαθορισμένες πορείες (SEPARΑTION) και χωρίς σύστημα ρύθμισης και ελέγχου θαλάσσιας κυκλοφορίας (VTMIS).

Ο δήμος Μονεμβασίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του εξαρχής αντιμετώπισαν σοβαρά, υπεύθυνα και ουσιαστικά το θέμα και όχι με επικοινωνιακό τρόπο. Χαράλαμπος Κουτσονικολής, πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας”.

Μετά το φιάσκο της προσπάθειας να περάσει ο ανομολόγητος κανονισμός λιμένος Νεάπολης, και της καθολικής απόρριψής του από όλους τους φορείς, σειρά παίρνει ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου και σε στυλ που θυμίζει εξαγγελία τύπου Ερντογκάν απαγορεύει την ανάμιξη οιουδήποτε δεν περικλείεται στο συνοδεύον φωτογραφικό σχεδιάγραμμα.

Πιθανόνατα θα εικάζεται ότι οι όμορες ακτές των Κυθήρων και τα παράλια βρίσκονται εκτός δικαιοδοσίας και φυσικά δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να ανησυχούν για το τι συμβαίνει στον όρμο. Πιθανόν δε σε κάποια φανταστικά σενάρια να προσομοιώνονται με ακτές εκτός ενδιαφέροντος και σημασίας…

Επί δεκαπέντε και πλέον έτη το πέπλο που κάλυπτε το όλο θέμα διατηρείτο έντεχνα, και η υποβάθμιση της περιοχής έβαινε συντηρούμενη από την ανεξήγητη ανοχή ή ίσως και συνοχή. Και είναι πραγματικά τουλάχιστον αστείο να επιχειρείται να παρουσιαστεί ως καταστροφή και δυσφήμιση η αναγραφή των πραγματικών γεγονότων, και ταυτόχρονα η προβολή από εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν το τι ακριβώς συντελείται στην περιοχή…

Αλλά φαίνεται ότι ο κύριος πρόεδρος χρησιμοποιεί μέθοδο Μπράιγ για την ανάγνωση των γεγονότων ή με απλά λόγια “κατά πως τον συμφέρει”.

Δηλαδή όλα είναι ψέμματα και οι φωτογραφίες είναι προϊόντα photoshop και τα βίντεο αποτέλεσμα περίτεχνης σκηνοθεσίας και ειδικών εφέ…

Και το αποκορύφωμα είναι ότι οι επισκέπτες και οι τουρίστες της περιοχής είναι όλοι άτομα με πολλαπλά προβλήματα και δεν βλέπουν δίπλα τους τις ορώδεις παρουσίες των τάνκερς και bulkcarriers. Δεν τους ενοχλεί το θέαμα αυτό, αλλά είναι επίμονοι και ανοίγουν το τάμπλετ ή το λάπτοπ, διαβάζουν τι γράφουμε εμείς και μόνο τότε παίρνουν τη βαλίτσα τους και φεύγουν… Αν δεν διαβάσουν, δεν κουνάνε ρούπι!

Τη θέση των δήμων όλων και των περιφερειών την έχουμε προβάλει καθαρά και ξάστερα, απλά τη θέση του λιμενικού ταμείου δεν γνωρίζαμε, τώρα όμως τη μάθαμε…

Η διέλευση πλοίων και γενικά ό,τι έχει σχέση με τη ναυσιπλοΐα υπόκειται σε διεθνείς κανόνες και συμβάσεις, και είναι καθήκον της ελληνικής Πολιτείας να συμμορφώνεται με ό,τι έχει υπογράψει (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ).

Ο καθορισμός separation και η ρύθμιση ελέγχου θαλασσίας κυκλοφορίας (Vessel Traffic Management Information Services) πρέπει να καθορισθούν με ανάλογες ενέργειες που έχουν γίνει για το λιμάνι του Πειραιά όπως και για τμήμα της περιοχής του Ιονίου από το αρμόδιο υπουργείο και φυσικά να εγκριθούν ανάλογα από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και μάλλον προς το παρόν δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια άμεση προοπτική για αυτό. Ίσως σε μερικά χρόνια, ποιος ξέρει… Γι’ αυτό λίγη οικονομία σε κάποια όνειρα…

Ανεξάρτητα από όλα αυτά θα φορέσουμε προσωρινά ένα ζεύγος ωτασπίδες και θα γυρίσουμε το βλέμμα αλλού κάνοντας πως δεν καταλάβαμε ότι υπάρχει μια πλανώμενη σκιά προσπάθειας φίμωσης του τύπου (άλλωστε συνηθίζεται στην εν λόγω περιοχή, προσαγωγή για φωτογραφίσεις, καταστροφές κεραιών ραδιοφωνικών σταθμών, μηνύσεις για δημοσιεύσεις κλπ)…

Απλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι όποιος πηδάει εύκολα αρκετά εμπόδια κάποτε παθαίνει και κράμπες και πέφτει πάνω σε αυτά…

Και τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι στη δημοκρατία όλοι οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους και εάν από αυτή τη γνώμη ενοχλούνται έντονα κάποιες “παρέες” υπάρχουν αρκετά αναλγητικά και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την εξυπηρέτησή τους…