Πάρκιν ποδηλάτων τοποθετήθηκαν πριν λίγες μέρες στην Κων/νου Παλαιολόγου. Εκπληρώθηκε έτσι ένα πάγιο αίτημα μεγάλου αριθμού πολιτών που έχει επιλέξει να μετακινείται με ποδήλατο.

Ενάμισι μήνα πριν, εξάλλου, ο δήμος Σπάρτης έλαβε μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους. Για το λόγο αυτό ο δήμος μαζί με άλλους 15 δήμους της Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 10.000 ευρώ για την πραγματοποίηση δράσεων και μόνιμων έργων.

Ωστόσο, ουσιαστικότερο αίτημα παραμένει πάντα η δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομων εντός κι εκτός της πόλης της Σπάρτης. Ένα δίκτυο που θα συνδέει την πόλη με την περιφέρειά της και τα χωριά. Ένα δίκτυο που θα συνδέει, για παράδειγμα, τη Σπάρτη με το Μυστρά και τον Ευρώτα, ένα δίκτυο που δώσει πνοή στους γύρω οικισμούς, προβάλλοντας ένα άλλο μοντέλο ζωής.

podilatoporeia-sparti-hmera-xwris-aytokinhto-2

Το αίτημά τους αυτό για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου διέδωσαν τον περασμένο μήνα στις γειτονιές της Σπάρτης μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες, με ποδηλατάδα που πέρασε από τις κεντρικές οδούς της πόλης πριν καταλήξει τελικά στο Μανουσάκειο Μουσείο, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

Επίσης, έναν χρόνο πριν, στις 22 Σεμπτεμβρίου 2015, οι ομάδες “Activate Now – Ενεργοποίηση Τώρα” και “3π (πόλη, ποδήλατο, περιβάλλον)” διοργάνωναν στη Σπάρτη την “Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο” και διεκδικούσαν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη γνωστή πλατφόρμα avaaz.org ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων.

Ένα δίκτυο που όπως επισημαίνουν θα ενισχύσει και την τουριστική κίνηση της περιοχής, αλλά πρώτα από όλα την ίδια την πόλη, αποσυμφορώντας και αναβαθμίζοντας το κέντρο, και δίνοντας το στίγμα για μια άλλη ποιότητα ζωής και έναν άλλο τρόπο ανάπτυξης. Ένα δίκτυο που ταιριάζει και χρειάζεται σε μια μικρή και αραιά ανεπτυγμένη πόλη, με σχέδιο και ρυθμούς που παρέχουν τέτοιες δυνατότητες.