Μικρή αποδείχθηκε γι’ ακόμη μια φορά η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχιακό μέγαρο, η οποία πλημμύρισε από την παρουσία παραγωγών και πωλητών της λαϊκής αλλά και κάποιων επιχειρηματιών του κέντρου της Σπάρτης. Αιτία, η συζήτηση του πρώτου θέματος της μεσημεριανής αυτής συνεδρίασης, περί μετακίνησης της λαϊκής της Τετάρτης εκ περιτροπής σε Λάκκα και Νέο Κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα απασχόλησε για περισσότερες από τέσσερις ώρες, εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος, των εντάσεων και των πολλών τοποθετήσεων/παρεμβάσεων από εκπροσώπους φορέων, επαγγελματίες, πολίτες και φυσικά μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Μετά την αρχική εισήγηση του δημάρχου, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος των παραγωγών, Σταύρος Λιακάκος, για να εκφράσει τις σοβαρότατες αντιρρήσεις του κλάδου αλλά και μια σειρά παραπόνων για την υπάρχουσα κατάσταση στη λαϊκή (αναφορικά με τη στέγαση, τη στάθμευση, την εξυπηρέτηση με αστική συγκοινωνία, την αστυνόμευση/ασφάλεια κ.ά.). Ο κ. Λιακάκος έθεσε μάλιστα υπόψιν του Σώματος και τη συλλογή 3.000 υπογραφών που αντιτίθενται στη μεταφορά της λαϊκής, η οποία υποστήριξε ότι θα εξουθενώσει τους ήδη πιεσμένους οικονομικά συναδέλφους του αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο του κέντρου της πόλης.

Ανάλογα επιχειρήματα ανέπτυξε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Φλώρος, ο οποίος έθεσε επιπλέον το ερώτημα εάν οι κάτοικοι της Λάκκας και του Νέου Κόσμου έχουν αναλογιστεί τις συνέπειες που θα φέρει για τις περιοχές τους η λειτουργία της λαϊκής (πάρκινγκ, φασαρία από νωρίς το πρωί, παραβατικότητα ρομά, ζητήματα καθαριότητας).

Με τις θέσεις των παραγωγών/πωλητών τάχθηκε επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Μαζικής Εστίασης, Βασίλης Τσαρούχας, ενώ ο πληρεξούσιος δικηγόρος των επαγγελματιών της λαϊκής, Στέφανος Βρεττάκος, ενέταξε στην επιχειρηματολογία του και ζητήματα υγειονομικά και χωροταξικά που θεωρεί πως καθιστούν απαγορευτικό το εγχείρημα, επικαλούμενος επίσημα έγγραφα που αναζήτησε στο δήμο και διερωτώμενος εάν υπάρχει κάποια σχετική γνωμοδότηση.

Στον αντίποδα, τη μετακίνηση υπερασπίστηκαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων Νέου Κόσμου και Λάκκας, κ.κ. Μητράκος και Κωνσταντάκης αντίστοιχα. Ο πρώτος σημείωσε με νόημα πως η πόλη δεν μπορεί να διοικείται από τον Εμπορικό Σύλλογο και πως υπάρχει επιχειρηματικότητα και εκτός κέντρου, ενώ υπογράμμισε πως οι κάτοικοι των δύο περιοχών αποτελούν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Σπάρτης και έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης στη λαϊκή αγορά και τη συνακόλουθη οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε ακόμη ότι ανάλογες μετακινήσεις «χωρίς εμφυλίους» έχουν γίνει σε πόλεις όπως η Κηφισιά, το Αγρίνιο και η Χαλκίδα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των παραγωγών, οι οποίοι έκαναν λόγο για άτοπη σύγκριση. Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η μεταφορά της λαϊκής θα αποβεί προς όφελος των τελευταίων, καλώντας τους να συναινέσουν. Πάντως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μητράκος τούς διαβεβαίωσαν ότι οι περιοχές τους θα στηρίξουν τη λαϊκή και τους ανθρώπους που απασχολούνται σε αυτήν.

Με την ολοκλήρωση όλων των τοποθετήσεων και εξαιτίας των σοβαρών ενστάσεων που τέθηκαν υπόψιν του συμβουλίου, τέθηκε ζήτημα αναβολής από τη Λαϊκή Συσπείρωση, κάτι που τελικώς απέρριψε η πλειοψηφία. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η παράταξη Βαλιώτη ψήφισε υπέρ της μετακίνησης της λαϊκής της Τετάρτης (πλην της Γεωργίας Γαλανοπούλου, που απείχε), η παράταξη Αργειτάκου κατά, ενώ ο Δήμος Λεβεντάκης και ο Αλέκος Βουνάσης δήλωσαν παρόντες. Έτσι η εισήγηση του δημάρχου πέρασε κατά πλειοψηφία.

Μετά τη θετική λοιπόν εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου, το θέμα περνά σε μικτή εννιαμελή επιτροπή με συμμετοχή και της Περιφέρειας, για να επανέλθει στη συνέχεια σε επίπεδο δήμου, ο οποίος (σε περίπτωση θετικής απόφασης της παραπάνω επιτροπής) θα καθορίσει και τον κανονισμό λειτουργίας.

Ειρήνη Ρουμανέα