Πέτρος Δούκας: “Ποντάρουμε σε κάθε άνθρωπο με όρεξη για δουλειά”

Διάθεση συνεργασίας με κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και δημοτικό σύμβουλο εξέφρασε στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, ο οποίος μίλησε σήμερα στα τοπικά ΜΜΕ.

Στις προτεραιότητές του συγκαταλέγεται η άμεση προσέλκυση πολλών και ποικίλων επενδύσεων, όχι με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά που θα προσφέρουν μακροχρόνια προοπτική, ιδίως στη νέα γενιά. Ο ίδιος χαρακτήρισε σπάνια την προγραμματική αυτή δήλωση, πως η επιζητούμενη πρόοδος του δήμου είναι άμεσα συνυφασμένη με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των νέων και τη συνακόλουθη δημιουργία οικογένειας.

Στην πορεία του λόγου του ανέφερε επίσης πως έχει ήδη αρχίσει συνομιλίες με πρέσβεις άλλων κρατών, ώστε να υπάρξουν προτάσεις ανέλιξης της αγροτικής οικονομίας. Έμφαση έδωσε και στην ανάγκη ο δήμος να αποκτήσει την εξωστρέφεια που του λείπει και να ενισχυθεί το brand name «Σπάρτη», μια πόλη που όπως τόνισε διαθέτει τη μεγαλύτερη ιστορία αλλά καταγράφει τις λιγότερες διανυκτερεύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή ο νέος δήμαρχος προτείνει μεταξύ άλλων τη βράβευση επιφανών προσώπων (ακαδημαϊκών καθηγητών/ιστορικών, διάσημων ηθοποιών κ.ά.) που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν ευεργετήσει τον τόπο.

Πώς θα λειτουργήσει ο δήμος

Τείνοντας χείρα φιλίας σε κάθε πολίτη, αιρετό και μη, ο κ. Δούκας δήλωσε πως μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και αναλαμβάνει, θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον κ. Βαλιώτη, χωρίς φυσικά να τον υποκαθιστά στα καθήκοντά του.

Ένας από τους άμεσους στόχους της νέας δημοτικής αρχής είναι η αξιολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια η αναδιάρθρωσή τους προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Δούκας σημείωσε πως θα προηγηθεί συζήτηση με τους υπαλλήλους για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.

Οι αλλαγές που επέφερε ο νόμος της απλής αναλογικής και η έλλειψη πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο δεν έδειξαν να τον προβληματίζουν, καθώς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και ότι η πλειονότητα των συμβούλων θα συντελέσει στην ανοδική πορεία του δήμου. Δεσμεύτηκε εξάλλου από την πλευρά του ότι θα αξιοποιήσει κάθε δημοτικό σύμβουλο που θα δείξει ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως προέλευσης. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι κάθε πρόταση θα φθάνει προς ψήφιση στο συμβούλιο αφού έχει προηγηθεί επεξεργασία της με όλες τις παρατάξεις.

Σε ό,τι αφορά στους άμεσους συνεργάτες του κατέστησε σαφές ότι θα προέρχονται με δική του εισήγηση από την παράταξή του «όπως υπαγορεύει και η ηθική τάξη», δεν απέκλεισε ωστόσο και την «επιστράτευση» άξιων στελεχών και από τις υπόλοιπες.

Ανάπτυξη δήμου

Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ο νέος δήμαρχος Σπάρτης στάθηκε μεν στην ανάγκη ενεργοποίησης των νέων, δεν απέκλεισε πάντως και οποιονδήποτε πολίτη κάθε ηλικίας, αρκεί να τον διακρίνει η όρεξη.

Όπως άλλωστε υποστήριξε, η παράταξή του σκοπεύει μόλις αναλάβει να «τρέξει» πάνω από 400 πρωτοβουλίες απ’ άκρου εις άκρον του δήμου κι έτσι «όχι απλώς κανείς δεν περισσεύει, αλλά δεν φθάνουμε κιόλας». Προσδιόρισε μάλιστα ως χρόνο εμφάνισης των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων τους τέσσερις μήνες, με την προϋπόθεση να μην υπάρξουν «τρικλοποδιές», αφού σε αυτή την περίπτωση «όποιοι εσκεμμένα μπλοκάρουν την πρόοδο θα απομονωθούν από την ίδια την κοινωνία».

Απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις μίλησε για ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του ευρύτερου περιβάλλοντος του ποταμού Ευρώτα, εισαγωγή του ποδηλάτου στη ζωή του δημότη, εξέταση των καλών πρακτικών άλλων περιοχών, διάθεση να βελτιωθεί η κατάσταση των αδέσποτων ζώων, ενώ ζήτησε μια μικρή πίστωση χρόνου για την εκπόνηση ενός master plan που θα απαλλάξει τη Σπάρτη από το κυκλοφοριακό. Επιπρόσθετα δεσμεύτηκε να προωθήσει με κάθε τρόπο «ακόμη και με κυνηγητό σε προσωπικό επίπεδο» το θέμα του νέου αρχαιολογικού μουσείου.

Σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης των σχεδίων ανέφερε πως κάποιοι πόροι θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έκανε λόγο και για αναδιάρθρωση των οικονομικών του δήμου. «Χρειάζεται να σκεφτούμε και out of the box» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πάντως πως έχει επίγνωση του συντηρητισμού που διακρίνει την τοπική κοινωνία.

Σημαντική κρίνεται και η δημόσια δέσμευσή του ότι θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια (σε προμήθειες κλπ).

Επικοινωνία με αιρετούς και πολίτες

Ερωτώμενος σχετικά με τη συνεργασία σε επίπεδο Περιφέρειας, ο κ. Δούκας συνεχάρη τον Παναγιώτη Νίκα για την εκλογή του, δήλωσε πως πιστεύει σε μια άριστη μεταξύ τους συνεργασία και πως προσβλέπει σε αυτήν.

Τέλος, δήλωσε ενεργός χρήστης των social media και ιδίως του Facebook, που μπορεί να προσφέρει μια άμεση αλληλεπίδραση με τον καθένα.

Ειρήνη Ρουμανέα