Απόψε στις 9.15′ το βράδυ στο προαύλιο του 2ου δημοτικού σχολείου Σπάρτης προβάλλεται με δωρεάν είσοδο η ταινία “Χάος” των αδελφών Ταβιάνι.

Με φόντο τη Σικελία των αρχών του 20ού αιώνα, ο νομπελίστας συγγραφέας Λουίτζι Πιραντέλο βυθίζεται στο χάος της ανθρώπινης ψυχής, με τρόπο άλλοτε δραματικό κι άλλοτε ανάλαφρο, που πίσω του όμως ενεδρεύει πάντοτε το τραγικό. Το 1984, οι Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, βασιζόμενοι σε χαρακτηριστικές νουβέλες του Πιραντέλο, δημιουργούν ένα φιλμ αριστουργηματικό και ταυτόχρονα διαχρονικό, το “Χάος” (Kaos).

Πέντε ιστορίες διαφορετικές μεταξύ τους συνθέτουν μια ποιητική τοιχογραφία της Σικελίας στις αρχές του αιώνα, θίγοντας θέματα όπως η μετανάστευση και η διάλυση της οικογένειας, ο έρωτας και η επιρροή της φύσης στον ανθρώπινο νου, η επιστροφή του διανοούμενου στην πατρική γη και τις παιδικές μνήμες, η σύγκρουση των κολίγων με τους φεουδάρχες και, φυσικά, ο θάνατος.

Πρόκειται για μια ταινία γεμάτη συμβολισμούς που ο ίδιος ο τίτλος της μάς παραπέμπει στην Κοσμογονία του Ησίοδου. Σ’ ένα χάος, όχι με τη σύγχρονη έννοια της λέξης, αλλά σ’ ένα “δημιουργικό” χάος που κυοφορεί την αρχή των πάντων.