“Αδιάφορη για την εκπαίδευση η σημερινή δημοτική αρχή”

ANASA Spartis (front)

ANASA Spartis

Η συντονιστική επιτροπή της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της “βάρβαρη τη μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ” που εφαρμόζεται και στο χώρο της εκπαίδευσης. Θεωρεί πως στόχος είναι η απαξίωση του δημόσιου σχολείου και η παράδοσή του στα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Συνεχίζοντας υποστηρίζει πως “τα μορφωτικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων και οι εργασιακές κατακτήσεις των εκπαιδευτικών τίθενται στο στόχαστρο, έτσι ώστε τα παιδιά του ελληνικού λαού να καταδικαστούν στον μορφωτικό αποκλεισμό και να οδηγηθούν στο εργασιακό και κοινωνικό περιθώριο”.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α. καταφέρεται στη συνέχεια εναντίον του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης και των διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Λακωνίας, κατηγορώντας τους για υλοποίηση της “αντιλαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής, με την ανοχή και τη στήριξη των τοπικών βουλευτών και των αυτοδιοικητικών παραγόντων α΄και β΄βαθμού”.

Απαριθμώντας σειρά προβλημάτων (καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τμημάτων, αύξηση μαθητών ανά τμήμα, περικοπή δαπανών, απολύσεις/διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών και ελαστική απασχόληση, διώξεις εκπαιδευτικών – κυβερνητικός διοικητισμός – αυθαιρεσία – υπηρεσιακός κυνισμός και διοικητικός αυταρχισμός, επέκταση του κλίματος φοβίας και διοικητικού ελέγχου μέσα στα σχολεία, εγκατάλειψη της προσχολικής και ειδικής αγωγής και της τεχνικής εκπαίδευσης, ανυπαρξία δομών και υποδομών, τεράστια διδακτηριακά προβλήματα όλων των βαθμίδων, ελλείψεις αιθουσών και σύγχρονων εποπτικών μέσων διδασκαλίας, απουσία προγραμματισμού και στρατηγικής για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στο νομό κλπ), η ΑΝ.Α.Σ.Α. δήμου Σπάρτης τα αποδίδει στην αδιαφορία της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τις επιπτώσεις στις ήδη επιδεινωθείσες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “η οδυνηρή αυτή εκπαιδευτική τοπική πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο με πολιτική – αυτοδιοικητική αλλαγή και με συνακόλουθη ΑΜΕΣΗ παύση από τα καθήκοντά τους ΟΛΩΝ των διοικητικών εκπαιδευτικών παραγόντων που υλοποιούν κι εκφράζουν αυτήν τη βάναυση εκπαιδευτική πολιτική.

Ειδικά στο δήμο Σπάρτης τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται οξύτατα ΚΑΙ λόγω της εκπαιδευτικής πολιτικής που υλοποιείται τοπικά από τους διοικητικούς εκπαιδευτικούς παράγοντες, αλλά και λόγω της παγερής αδιαφορίας της παρούσης δημοτικής αρχής, η οποία επέλεξε να γίνει δεξί χέρι της κυβέρνησης στην εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων, αντί να υπερασπίσει τα λαϊκά συμφέροντα και ιδιαίτερα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και των νέων του δήμου μας”.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α. Σπάρτης καταγγέλλει “τους κυβερνητικούς – διοικητικούς – αυτοδιοικητικούς υπεύθυνους για την κατάντια της εκπαίδευσης στο δήμο Σπάρτης”, διακηρύσσοντας ότι ως νέα δημοτική αρχή, μετά τις εκλογές του Μαΐου 2014, θα θέσει την εκπαίδευση ως κορυφαία προτεραιότητα της δημοτικής της πολιτικής. Προβάλλει, τέλος, ως λύσεις, δημοτικές πρωτοβουλίες, συγκροτημένο δημοτικό πρόγραμμα, με αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας και δράσης και με τη συμμετοχή των πολιτών και των εκπαιδευτικών, ώστε “να φτάσουμε, επιτέλους, από το σχολείο της κρίσης στην παιδεία των κοινωνικών αναγκών”.