adespoto skyli

Με την ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας αδέσποτων ζώων, οι Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης (ΖωΕΣπ) υπενθυμίζουν πώς προκύπτουν τα αδέσποτα ζώα και μας προτρέπουν να γίνουμε υπεύθυνοι κηδεμόνες:

“Ποιος ευθύνεται λοιπόν για τα αδέσποτα; Μα οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων! Να πώς γίνεται αυτό: Η άκαρδη και ανεύθυνη εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων ή η μη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και η εξίσου άκαρδη και ανεύθυνη εγκατάλειψη των απογόνων τους (κουταβάκια, γατάκια) είναι οι κύριοι λόγοι που εμφανίζονται στους δρόμους τόσα πολλά αδέσποτα δυστυχισμένα ζωάκια. Γι’ αυτό θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους όσοι έχουμε ζωάκι συντροφιάς ή θέλουμε να αποκτήσουμε, σχετικά με το πώς μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι – καλοί κηδεμόνες για αυτά!

Για να είμαι υπεύθυνος – καλός κηδεμόνας για το ζώο συντροφιάς μου:
1) Το εμβολιάζω σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου μου και ετησίως ελέγχω την υγεία του, εκτός κι αν ο κτηνίατρος υποδείξει πιο σύντομο διάστημα.
2) Το τσιπάρω, δηλαδή ζητώ από τον κτηνίατρο να τοποθετήσει ηλεκτρονική σήμανση (microchip) στο ζωάκι, ώστε να αναγνωρίζομαι μόνο εγώ ως κηδεμόνας του και να είμαι υπεύθυνος για αυτό.
3) Φροντίζω για το φαγητό και το νερό του σε ημερήσια βάση, καθώς και για τη βόλτα του εφόσον πρόκειται για σκυλάκι.
4) Το ψεκάζω για σκνίπες και τσιμπούρια ανά είκοσι ημέρες και του φορώ σχετικό περιλαίμιο.
5) Κάθε τρεις μήνες τού δίνω τα χάπια της εσωτερικής αποπαρασίτωσης (σκουλήκια).
6) Έχω ατροπίνη μαζί μου για περίπτωση δηλητηρίασης (φόλας) κατόπιν οδηγιών του κτηνιάτρου (κοστίζει 0,75 ευρώ).
7) Στειρώνω το ζωάκι μου! Δε χάνει τίποτα από την ενεργητικότητά του ούτε από την απόλαυσή του για ζωή! Αντιθέτως έχει όφελος για την υγεία του, καθώς μειώνονται οι πιθανότητες για σοβαρά νοσήματα υγείας!
8) Έχω πάντα εύκαιρο το βιβλιάριο υγείας του.
9) Παίζω πολύ μαζί του!
10) Φροντίζω για την υγιεινή στο χώρο που ζει.
11) Σέβομαι και κάθε άλλο ζωάκι.
12) Σέβομαι τους συμπολίτες μου που φοβούνται, δείχνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος!
13) Συμπεριφέρομαι όμορφα και στα αδεσποτάκια της γειτονιάς μου ή όπου αλλού και όποτε μπορώ, τους δίνω και λίγο νερό και φαγητό, κάτι που μου επιτρέπει ο Ν. 4039/2012, εφόσον τηρώ τη στοιχειώδη υγιεινή (της κοινής λογικής στην ουσία).
14) Δεν ανέχομαι προσβολές και απειλές από κανέναν εφόσον τηρώ τα παραπάνω, και ζητώ τη συνδρομή της αστυνομίας αν δεν γίνεται κατανοητό το νόμιμο δικαίωμά μου βάσει των νόμων 4039/2012 και 4235/2014.
15) Αν πέσει στην αντίληψή μου κακοποίηση ζώου, είτε παθητική είτε ενεργητική, φωτογραφίζω ή βιντεοσκοπώ με προσοχή για τη σωματική μου ακεραιότητα και το καταγγέλλω άμεσα σε σοβαρές ομάδες φιλόζωων όπως τη δική μας ή στην αστυνομία, σύμφωνα με τους νόμους 4039/2012 και 4235/2014.

Βάλτε τα με τους ανθρώπους, όχι με τα δυστυχισμένα ζώα που είναι στο δρόμο εξαιτίας της ανθρώπινης ανευθυνότητας και αδιαφορίας.
Δεν το διάλεξαν αυτά.
Ένας άνθρωπος το διάλεξε να γίνει.

Το βασικό μήνυμά μας για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων:
Στειρώστε και τσιπάρετε αν έχετε ζωάκι, αντιμετωπίζοντας με υπευθυνότητα την κηδεμονία του ζώου σας.
Υιοθετήστε υπεύθυνα (σύμφωνα με τα ανωτέρω), αν αποφασίσετε να σώσετε ένα αδέσποτο ζωάκι.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης μέσω e-mail zoesp2016@gmail.com ή μέσω facebook (προφίλ-group): Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης (Ζω.Ε.Σπ.)”.