Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

via enantion gynaikon

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που πέφτουν καθημερινά θύματα βίας από κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον. Στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις πέντε γυναίκες υφίσταται στη διάρκεια της ζωής της κάποια μορφή βίας.

ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ

Ενδοοικογενειακή βία

Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται κάθε είδους σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο, καθώς και από τα μέλη της οικογένειάς του. Κύριες εκφάνσεις της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί η βία μεταξύ των συζύγων ή συντρόφων, οι επιθέσεις εφήβων προς τους γονείς, η κακοποίηση και εκμετάλλευση ανήλικων ή ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Η βία μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως είναι η ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση.

Από τις πιο συνηθισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτή που εκδηλώνεται από τον (πρώην ή νυν) σύζυγό ή σύντροφο προς τη σύζυγο ή σύντροφο αντίστοιχα.

Βιασμός

Βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ατόμου, με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της (άρθ. 336, παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα).

Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα εξουσίας και επιβολής που προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος.

Σεξουαλική παρενόχληση

H σεξουαλική παρενόχληση είναι η εκάστοτε συμπεριφορά σεξουαλικού περιεχομένου ή άλλη έμφυλη συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την αξιοπρέπεια γυναικών και ανδρών στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των προϊσταμένων και των συναδέλφων.

Τέτοιου είδους συμπεριφορά δημιουργεί ένα κλίμα εργασίας εκφοβιστικό, εχθρικό ή ταπεινωτικό για το εν λόγω άτομο.

Η σεξουαλική παρενόχληση συνδέεται με ένα ανασφαλές, αβέβαιο και επικίνδυνο ψυχοκοινωνικά εργασιακό περιβάλλον.

Trafficking: Μια σύγχρονη μορφή δουλείας

Ο επίσημος ορισμός του αντλείται διεθνώς από το «Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών για την αποτροπή, καταστολή και την τιμωρία της παράνομης διακίνησης προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών» και αφορά τη στρατολόγηση, μεταφορά, μετακίνηση, εγκατάσταση ή παραλαβή προσώπων, μέσω απειλής ή χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού.

Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει την εκμετάλλευση της πορνείας ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την εξαναγκαστική εργασία, τη διαμόρφωση συνθηκών σκλαβιάς ή τη λήψη σωματικών οργάνων. Ο ορισμός αυτός είναι γνωστός ως «Πρωτόκολλο του Palermo» (2000) ή « Πρωτόκολλο του Trafficking».

* * * * * * *

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αναφέρεται ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά είναι ποινικό αδίκημα. Ο νόμος 3500/2006 καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παρέχει αυξημένη προστασία σε όλα τα μέλη της οικογένειας, σε πλαίσιο γάμου ή/και συγκατοίκησης, εξασφαλίζοντας σε όλους το δικαίωμα σε συμβίωση που σέβεται την αυτοδιάθεση και την ελευθερία.

Από 11 Μαρτίου 2011 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, σε πανελλαδική εμβέλεια, και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως μέχρι 11 Νοεμβρίου 2014 δέχθηκε 17.984 κλήσεις και 175 ηλεκτρονικά μηνύματα. Το 79% των κλήσεων αφορούσε σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές, το 73,5% έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ το 26,5% των καταγγελιών έγιναν από τρίτα πρόσωπα (κυρίως φίλους, γονείς, αδέλφια, άλλους συγγενείς και γείτονες).

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τον Οκτώβριο του 2012, λειτουργεί στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών που παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες, όπως:

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Νομική συμβουλευτική

Νομική βοήθεια

Παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών λειτουργεί σε συνδυασμό με την πανελλαδικής εμβέλειας τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο με αστική χρέωση.

Επίσης στην Τρίπολη από 31-12-2013 λειτουργεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, όπου φιλοξενούνται περιστατικά που έχουν παραπεμφθεί από συμβουλευτικά κέντρα, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, περιφέρειας και νοσοκομείων, από αστυνομικά τμήματα ή γραφεία εισαγγελέων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας είκοσι ατόμων και μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί τρία περιστατικά θυμάτων βίας μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους. Διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, διοικητικό υπάλληλο και υπάλληλο γενικών καθηκόντων.

Για το νομό Λακωνίας, δυνατότητα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης θυμάτων βίας ή και παραπομπής έχει η υπηρεσία μας (τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας), οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των νοσοκομείων, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας, καθώς και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Παναγιώτα Φλεβαράκη

κοινωνική λειτουργός

προϊσταμένη τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης

τηλέφωνο επικοινωνίας 27313 63234