Παλαιολόγεια: Βυζαντινά εκπαιδευτικά παιχνίδια στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Byzantina Paixnidia 9

Με πολλή χαρά ο αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος Ολυμπιακό Κέντρο Σπάρτης πήρε την ομόφωνη απόφαση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Σπάρτης διά φωνής του προέδρου του κ. Μάριου Τζωρτζάκη να συντονιστεί για τρίτη φορά το εκπαιδευτικό παιχνίδι για μαθητές της ε΄ και στ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου στην Καστροπολιτεία του Μυστρά. Μαζί με το 300ό Σύστημα Ελλήνων Προσκόπων Σπάρτης στάλθηκαν άμεσα προσκλήσεις σε όλα τα δημοτικά σχολεία του νομού με ειδική άδεια της Περιφέρειας και της α/βάθμιας εκπαίδευσης, και σε απόλυτη συνεργασία με την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, κλήθηκαν σε συνεργασία το περιφερειακό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Νομού Λακωνίας, οι φοιτητές από το παράρτημα Σπάρτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και οι σπουδαστές του παραρτήματος Σπάρτης του ΤΕΙ Πληροφορικής.

Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό: διακόσιοι μαθητές προσήλθαν με τους συνοδούς δασκάλους τους από όλο το νομό στη β΄ πύλη της Καστροπολιτείας, όπου μέλη των συλλόγων τούς υποδέχθηκαν και τους χώρισαν σε μικρές ομάδες, ώστε να αρχίσουν να εξερευνούν το χώρο του Μυστρά ακολουθώντας το χάρτη που είχαν στα χέρια τους. Σε όλη τη διαδρομή μέσα στην Καστροπολιτεία οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την εξειδικευμένη βυζαντινολόγο κ. Μαρία Φλώρου, έλαβαν το βυζαντινό λάβαρο της κάθε ομάδας, ένα πουγκί για να συλλέγουν καραμέλες από τους φρουρούς της πολιτείας, συνέθεσαν το σύνθημα της ομάδας τους, ζωγράφισαν το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, έφτιαξαν την προτομή του σε ψηφιδωτό, ανακάλυψαν το γρίφο της Αγια-Σοφιάς, απάντησαν σε ερωτήσεις βυζαντινής ιστορίας του Μυστρά, άκουσαν και σχεδίασαν το μύθο των ψαριών της Πόλης, έπλασαν με πλαστελίνες βυζαντινά σκεύη με κατευθύνσεις της γλύπτριας κ. Βασιλικής Αντωνάκη, εντόπισαν την Πύλη του Ρωμανού όπου έπεσε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου και σε ψηφιδωτό έφτιαξαν το κρινάνθεμο με τις οδηγίες της κ. Δήμητρας Κολομβάκου, υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής του κ. Χαράλαμπου Γούλα από το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και υπό το άγρυπνο βλέμμα της ομάδας διάσωσης καθόλη τη διαδρομή.

Το οδοιπορικό μέσα στην Καστροπολιτεία ήταν πρωτότυπο και ευρηματικό. Η ιστορία του Μυστρά πέρασε με χαρούμενο και δημιουργικό τρόπο στους μαθητές και όλοι, εθελοντές και δάσκαλοι, το ευχαριστηθήκαμε. Ελπίζουμε κάθε χρονιά να μας δίνεται η δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία μας μέσα στην ίδια την ιστορία, η οποία βρίσκεται πάνω από τα σπίτια μας, άγρυπνος φρουρός και αγέρωχος φύλακας της Μνήμης και της Ζωής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: το Μυστρά.

Αναστασία Πατρινού

πρόεδρος Ολυμπιακού Κέντρου Σπάρτης

(φωτογραφίες: Θάλεια Ρήγου, 5η ΕΒΑ)