Παλαιό αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης: Καιρός να βγει από την αφάνεια

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


Επιτέλους, μια καλή είδηση για τη Σπάρτη! Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα πραγματοποιήσει δωρεά για την ανακαίνιση του υπάρχοντος μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε το πρώτο περιφερειακό αρχαιολογικό μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος να ενδυναμωθεί ως πυρήνας πολιτισμού στην Σπάρτη και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Η τοπική πολιτική αντιπαράθεση (για λόγους εντυπώσεων και μικροκομματισμού) για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης έβαλε στο περιθώριο (δυστυχώς) το υφιστάμενο μουσείο, το οποίο παραμένει (από καταβολής του) χωρίς αναβάθμιση κι εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών και των εκθεσιακών χώρων του και χωρίς σχεδιασμό επανέκθεσης σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο 21ος αιώνας για τα μουσεία.

Βεβαίως και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως στο βωμό αυτής της προσπάθειας πρέπει να θυσιαστεί το υπάρχον Μουσείο, το οποίο αποτελεί αρχιτεκτονικό νεοκλασικό κόσμημα, βρίσκεται μέσα σ’ έναν υπέροχο κήπο που χρειάζεται κι αυτός ριζική αναβάθμιση και μπορεί να φιλοξενήσει εκθέματα μοναδικά μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον.

Δεκάδες μουσεία, μικρά και μεγάλα, σ’ ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο (Κέρκυρας, Λήμνου, Κιλκίς, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Δελφών, Κυθήρων, Τεγέας κ.ά.) έχουν υλοποιήσει αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις κι εκσυγχρονισμούς των κτηριακών υποδομών και των εκθεσιακών χώρων τους, αποκτώντας μια νέα δυναμική παρουσία στην προβολή της τοπικής ιστορίας και στην προσέλκυση επισκεπτών.

Ειδικά οι σπαρτιάτες, οι λάκωνες και οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι θα πρέπει να θέσουν ως πρότυπο το Μουσείο Τεγέας, το οποίο ήταν ένα μικρό, παραγνωρισμένο μουσείο, αλλά με την ανακαίνιση που του έγινε πριν από λίγα χρόνια και το νέο σχεδιασμό της έκθεσης που φιλοξενεί, έγινε ένα πραγματικό κόσμημα της περιφέρειας, βραβεύθηκε ως Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016 “με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα” από την κριτική επιτροπή του European Museum Forum στο San Sebastian/Donostia της Ισπανίας κι εκτόξευσε το ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητά του διεθνώς.

Ας ελπίσουμε πως η τοπική “κακομοιριά”, αυτή που σέρνει τη Σπάρτη διαρκώς προς τα πίσω, θα ηττηθεί αυτή τη φορά κατά κράτος και θα δούμε, πολύ σύντομα, το μουσείο μας να ακτινοβολεί, στα πέρατα του κόσμου, την ιστορία και το μεγαλείο της αρχαίας Σπάρτης .

“οἱ καιροὶ οὐ μενετοί”