Παλαιό δικαστικό μέγαρο Σπάρτης: Απαιτείται καλύτερος συντονισμός

Πολλά είναι τα βήματα που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση του παλαιού δικαστικού μεγάρου Σπάρτης, σύμφωνα με την απάντηση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως στην ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός με θέμα το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης αποκατάστασης του μεγάρου. Όπως επισημαίνει ο κυβερνητικός βουλευτής πρέπει να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας:

Η σύσταση του τεχνικού συμβουλίου και η γνωμοδότηση του για τα ποσοστά επικαιροποίησης, προς το οποίο έχει υποβληθεί σχετική εισήγηση.

Αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του τεχνικού συμβουλίου, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ανάδειξης μελετητικού σχήματος.

Η επικαιροποιημένη μελέτη να υποβληθεί προς έγκριση στην υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος και ακολούθως να εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εν συνεχεία, να ακολουθήσει η εκ νέου υποβολή του φακέλου για την έκδοση άδειας δόμησης στην υπηρεσία δόμησης του δήμου Σπάρτης και μόλις αυτή εκδοθεί, να προχωρήσει το τεχνικό τμήμα της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών στη δημοπράτηση για την ανάδειξη αναδόχου εργολάβου και η υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης του κτιρίου.

Ο κ. Κρητικός δήλωσε σχετικά: “Όπως έχω δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή θα παρακολουθώ το θέμα και θα ασκήσω προς πάσα κατεύθυνση πίεση για την άμεση σύσταση του τεχνικού συμβουλίου που θα εξετάσει και θα γνωμοδοτήσει υπέρ της ανάγκης επικαιροποίησης της υπάρχουσας μελέτης, έτσι ώστε να μην χαθούν οι χρηματικοί πόροι αλλά και πολύτιμος χρόνος. Πρέπει να αναδείξουμε τα ιστορικά κτίρια και να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά το νήμα της τοπικής κληρονομιάς. Το παλαιό δικαστικό μέγαρο είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο που αναγέρθηκε, το έτος 1837 στη νέα Σπάρτη, μετά το διάταγμα του βασιλιά Όθωνα στις 20 Οκτωβρίου 1834. Η νέα Σπάρτη πρέπει να διατηρήσει στο ακέραιο την ιστορική της μνήμη! Και η αποκατάσταση του παλαιού δικαστικού μεγάρου υπηρετεί τον σκοπό αυτόν”.