Παλιά Σπάρτη: Η Ευαγγελίστρια

Επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ του μητροπολιτικού ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, των αρχών του προηγούμενου αιώνα, έκδοση του βιβλιοχαρτοπωλείου Παπαγιαννοπούλου.

Ο ναός της Ευαγγελιστρίας Σπάρτης χτίστηκε κατά τα πρότυπα της μητρόπολης Αθηνών, σε λόφο -δυτικά της πόλης- τον οποίο οι παλαιότεροι αποκαλούσαν «Τουρκοβούνι» και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασσικού ναού. Είναι ρυθμού εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο, θεμελιώθηκε στα 1882 στη θέση παλαιότερου μικρού ναού του 1843 κι εγκαινιάσθηκε στις 26-11-1893. Κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης του ναού της Ευαγγελιστρίας οι κάτοικοι της Σπάρτης εκκλησιάζονταν (όπως παλαιότερα) στο παλαιό ναΐδριο του Αγίου Νικολάου και στα παρεκκλήσια της Μαγούλας Άγιο Δημήτριο και Άγιο Παντελεήμονα.

Όταν έγινε μητροπολίτης Σπάρτης ο Διονύσιος Δάφνος (1936), έβαλε ως πρώτη φροντίδα του τον εξωραϊσμό του προαυλίου του ναού, που ήταν ξερότοπος. Τότε, κατασκευάστηκε ο μαντρότοιχος κι έγινε η δενδροφύτευση του περιβάλλοντος χώρου με προσωπική εργασία των μαθητών του Ιερατικού Φροντιστηρίου.

Από το 1893 έως και σήμερα (126 ολόκληρα χρόνια) ο τρούλος του μητροπολιτικού ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, με τον σταυρό στην κορφή του, αγναντεύει τη Σπάρτη από ψηλά και η χάρη της Παναγίας σκέπει και προστατεύει τους κατοίκους της.

Βαγγέλης Μητράκος